turkmenistan-ve-afganistan-heyetleri-biraraya-geldi

Türkmenistan ve Afganistan Heyetleri Biraraya Geldi

Görüşmelerin ana gündem maddesi “Güvenlik”

08 Mayıs 2017 15:45

Türkmen-Afgan Güvenlik Komisyonu Toplantısı, Afganistan’ın başkenti Kabil’de yapıldı. 

Beraberindeki heyetle birlikte Afganistan’a giden Türkmen Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, Afganistan Dışişleri Bakanı Selahattin Rabbani başkanlığındaki heyetle, güvenlik başta olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren konuları görüştü.

Türkmen tarafının ana gündem maddesi, doğalgaz ihracatı için büyük önem taşıyan ve 2015 yılında temeli atılan TAPİ (Türkmenistan-Afganistan-Pakistan- Hindistan) doğalgaz boru hattının güvenliği ve bu konuda iki ülke arasındaki işbirliği konuları idi. Türkmenistan,  bu hat ile ana ihracat kalemi olan doğalgazını Hindistan pazarına taşımak istiyor. Ancak hattın Afganistan’dan geçecek bölümü ile ilgili güvenlik endişeleri halen önemini koruyor.

Türkmenistan- Afganistan arasında enerji ve ulaştırma alanında önemli işbirliği çalışmaları yürütülüyor.

Türkmenistan Afganistan’a elektrik ihraç ediyor. Ayrıca “Uluslararası Asya Demiryolu” projesi olarak adlandırılan “Türkmenistan –Afganistan- Tacikistan Demiryolu” nun  Türkmenistan bölümü ve 3 kilometresi Afganistan sınırı içinde yer alan 88 kilometrelik ilk etabı, Türkmen lider Berdimuhammedov ve Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani’nin katıldığı törenle geçtiğimiz yıl Kasım ayında açılmıştı.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, iki ülke heyetleri arasındaki görüşmelerde; enerji, ulaştırma ve insani işbirliği konularının yanında, Türkmen-Afgan sınır güvenliği  ve sınır hattında istikrarın sağlanmasına yönelik alınabilecek tedbirler görüşüldü.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Afganistan, Güvenlik, TAPİ projesi, Doğalgaz, Uluslararası Asya Demiryolu Projesi, Sınır güvenliği, Kabil, Türkmen Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, Afganistan Dışişleri Bakanı Selahattin Rabbani,

Diğer Haberler