turkmenistan-ve-kazakistan-arasinda-yeni-isbirligi-arayislari

Türkmenistan ve Kazakistan Arasında Yeni İşbirliği Arayışları

Kazak işadamları TAPİ projesinde yer almak istiyor.

05 Mayıs 2017 14:26

Türkmen-Kazak Hükümetler arası  Ticaret-Ekonomik, Bilimsel-Teknik ve Kültürel İşbirliği Komisyonunun 9 uncu toplantısı Aşkabat’ta yapıldı.

Kazakistan Başbakan 1. Yardımcısı Askar Mamin başkanlığındaki Kazak heyeti ile Türkmen yetkililer arasında yapılan toplantıda, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin çeşitlendirilmesi, tarım, enerji ve diğer alanlardaki işbirliği imkânları görüşüldü.

Kazakistan’ın, Türkmenistan öncülüğünde yürütülen  TAPİ doğalgaz boru hattı projesine ilgi gösterdiği  ve Kazak şirketlerin projeye dâhil olması konusunun da gündeme getirildiği öğrenildi.

Görüşmelere ilişkin yapılan açıklamada; ulaştırma alanında işbirliği, Türkmenistan’ın Kazakistan’da yapılacak EXPO -2017’ ye katılımı, Kazakistan’ın Mangistausk bölgesi ile Türkmenistan’ın Balkan vilayeti arasında sınır ticareti bölgesi kurulması ve iki ülkeyi birleştiren otoyolun yenilenmesi konusundaki projelerin de değerlendirildiği bildirildi. Toplantı sonrasında, görüşme konularını kapsayan bir protokol  imzalandı.

Kazak heyetinin başkanı Başbakan 1. Yardımcısı Askar Mamin, Türkmenistan Devlet Başkanı  Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından da kabul edildi. Türkmen lider görüşmede, hükümetler arası komisyon çalışmalarına dikkat çekerek, “düzenli ikili görüşmelerin, ilişkilerin güçlenmesi ve anlaşmaların hayata geçirilmesinde önemli bir mekanizma  olduğunu” belirtti.

Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Türkmenistan, İşbirliği, ekonomi, expo 2017, TAPİ Doğalgaz Boru Hattı,

Diğer Haberler