turkmenistan-ve-komsu-ozbekistan-arasinda-sicak-iliskiler

Türkmenistan ve Komşu Özbekistan Arasında Sıcak İlişkiler

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov iki günlük resmi ziyaret için komşu Özbekistan’a gitti.

24 Nisan 2018 15:34

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre, Türkmen lideri sıcak ve samimi duygularla karşılayan Özbekistan Devlet Başkanı Şevkat Mirziyoyev; Gurbanguli Berdimuhamedov'un ülkesine yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Ziyareti, dostluk ve iyi komşuluk ilkelerine dayanan Türkmen-Özbek ilişkilerinin, mantıklı bir devamı olarak gördüklerini vurgulayan Mirziyoyev; bu ziyaretle tarafların, olumlu seyreden işbirliğini genişletme isteğinin doğrulandığını kaydetti.

Sıcak karşılama ve konukseverlik için heyeti adına teşekkür eden Türkmen lider Berdimuhammedov’da, hedeflerinin, tüm alanlarda Türkmen-Özbek işbirliğini güçlendirmek olduğunu kaydetti.

Berdimuhammedov’un Özbekistan ziyareti kapsamında iki ülke arasında ekonomiden eğitime, ticaretten kültüre çok sayıda işbirliği protokolü imzalandı. 2018-2020 Ulaştırma İşbirliği Programı; 2019-2020 Bilimsel ve Teknik İşbirliği Programı; Ulusal Turizm  Bölgesi "Avaza" da Çocukların Sağlık ve Tedavilerini İyileştirme Konusunda Anlaşma; Bölgelerarası İşbirliği Anlaşması; Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı ile Özbekistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı arasında 2019 Yılı İşbirliği Programı sözkonusu anlaşmalardan bazıları..

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov’un Özbekistan ziyareti kapsamında iki lider ayrıca Taşkent’te düzenlenen “Aşkabat” parkının açılışını gerçekleştirdiler. Türkmenistan Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre Türkmen liderin Özbekistan ziyareti devam ediyor. Resmi ziyaret programı kapsamında iki lider, Özbekistan’ın Ürgenç kentinde yapılan ve önünde ünlü Türkmen şair Mahdumkulu Firaki’nin heykeli bulunan Türkmen - Özbek Dostluk Evi’nin açılışını yapacaklar. Türkmen liderin ziyaret programında, Harezm bölgesindeki diğer bir kültür kenti olan Hiva’yı ziyaret de var.

Özbek lider Mirziyoyev de, 2017 yılında iki kez Türkmenistan’ı ziyaret etmişti.

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Özbekistan, Şevkat Mirziyoyev, Gurbanguli Berdimuhamedov',

Diğer Haberler