turkmenistan-ve-ozbekistan-arasinda-sicak-iliskiler

Türkmenistan ve Özbekistan Arasında Sıcak İlişkiler

Özbekistan Devlet Başkanı Mirziyoyev, iki ay aradan sonra yeniden Türkmenistan'da.

22 Mayıs 2017 14:32

Özbekistan devlet başkanı Şevket Mirziyoyev, 14 Aralık 2016'da göreve başladıktan sonra il resmi ziyaretini, geçtiğimiz Mart ayı başında Türkmenistan’a yapmış;  iki ülke arasında, başta ekonomi ve kültürel konular olmak üzere çok sayıda işbirliği mutabakatı imzalanmıştı.

Türkmen ve Özbek liderler  ayrıca, Amuderya nehri üzerinde inşa edilen  Türkmenabat - Farab  köprüsü ile Türkmenabat  şehrinde yaptırılan Özbekistan'ın ilk devlet başkanı İslam Kerimov anıtını  birlikte açmışlardı.

 Kısa süre önce gerçekleşen bu ziyaretin ardından, Özbekistan Devlet Başkanı  Mirziyoyev  yeniden Türkmenistan'da.

 Türkmenistan devlet başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un davetine icabetle bir çalışma ziyareti için Hazar denizi kıyısındaki  turizm bölgesi Avaza'ya gelen Mirziyoyev, Türkmenbaşı havaalanında Türkmen yetkililer tarafından  resmi törenle karşılandı.

 Özbekistan lideri ilk olarak, Avaza Turizm beldesinde  tatilde bulunan 100 Özbek çocuk ve gencin bulunduğu kampüse gitti.. Burada Özbek çocuklar tarafından karşılanan Mirziyoyev, onlarla birlikte deniz turuna katıldı.

 Çalışma ziyaretinin resmi programı, Türkmen Lider Berdimuhammedov ve Özbekistan Devlet Başkanı Mirziyoyev'in baş başa görüşmesi ile başladı. Ardından, Türkmen ve Özbek heyetleri arasında görüşmeler gerçekleştirildi ve  enerji,ulaştırma ve spor alanlarında işbirliği mutabakatları imzalandı.

Devlet Başkanları huzurunda gerçekleştirilen  imza töreninde,  Aşkabat ve Taşkent arasında kardeş şehir ilişkisi kurulmasına yönelik anlaşma  da imzalandı.

 Türkmenistan Özbekistan Devlet Başkanlarının ortak basın açıklamasında; iki ülkenin, Orta Asya'nın huzurlu ve istikrarlı bir şekilde gelişmesi ve bunu sağlayacak güçlü ve etkili mekanizmaların oluşturulması konusunda görüş birliğinde oldukları vurgulandı.

Türkmen-Özbek stratejik işbirliğinin ana konusunun enerji ve ulaştırma alanları olduğunu belirten liderler, Avrasya enerji ve ulaştırma akışının yapılandırılması konusunda  da ortak görüşe sahip olduklarını vurguladı.

Anahtar Kelimeler: Özbekistan, Türkmenistan, Şevket Mirziyoyev, Berdimuhammedov, Enerji, Amuderya,

Diğer Haberler