turkmenistan-ve-ozbekistan-iliskileri-gelisiyor

Türkmenistan ve Özbekistan ilişkileri gelişiyor

Özbek heyet, Türkmenistan'da çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulundu.

10 Şubat 2017 12:57

Özbekistan Cumhuriyeti'nin önemli vilayetlerinden aynı zamanda kültürel açıdan ve tarım bakımından bir merkez konumunda olan Buhara ve Harezm bölgesi yetkilileri, bir heyet halinde Türkmenistan’da çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulundu.
Ziyaretin amacı iki komşu ülke ve halkları arasında işbirliğini ve dostluğu geliştirmek.

Buhara ve Harezm aynı zamanda Türkmenistan sınırına en yakın vilayetler.. Buhara, diğer önemli kent Semerkant ile birlikte tarihin ve kültürün başkenti adeta… Harezm ise Türkmenistan- Özbekistan sınırı boyunca akan Ceyhun nehrinin (Amuderya) suladığı bereketli topraklara sahip.

Türkmenistan ve Özbekistan arasında su kaynaklarının kullanımı vb. bazı konularda sorunlu alanlar olsa da güçlü işbirliği de bulunuyor.
2009 yılında işletmeye açılan Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin doğalgaz boru hattı; ülkeler arasındaki enerji işbirliği kapsamında hayata geçirilen en büyük proje..
Bunun yanında iki ülke, Özbekistan-Türkmenistan-İran- Umman  uluslararası transit ulaşım koridoru konusunda da beraber çalışmaya devam ediyor.

Özbek heyete Türkmenistan’da, Lebap ve Dasoğuz vilayatlerinde çeşitli işletmeler ve kültürel mekanlar gezdirildi. Heyet kırsal kalkınma programı uygulanan bazı köylerde de incelemelerde bulundu.

Türkmenistan Devlet Haberler Ajansı’nın haberine göre Özbek heyet, köydeki incelemeleri sırasında kırsal alt yapının kentsel altyapıdan aşağı olmadını kaydetti. Türkmenabat kentindeki pamuk işleme ve dokuma tesislerindeki otomasyon ve ekipmanları ise övgüye değer buldu.

Ziyaret kapsamında yapılan  görüşmelerde iki ülkenin, kültür, turizm ve ekonomik alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi konuları üzerinde duruldu.

Diğer Haberler