turkmenistan-yaslilar-maslahati-nin-2017-yili-toplantisi-basladi

Türkmenistan Yaşlılar Maslahatı’nın 2017 Yılı Toplantısı Başladı

Toplantının gündeminde halka ücretsiz doğalgaz, elektrik ve su verilmesi ile imtiyazların kaldırılması vb. konular yer alıyor.

09 Ekim 2017 15:24

Türkmenistan Yaşlılar Maslahatı’nın 2017 Yılı Toplantısı Başladı.

2008 yılından bu yana her yıl yapılan toplantıda, ülke meseleleri konusunda görüş alışverişinde bulunuluyor. Halka ücretsiz doğalgaz, elektrik ve su verilmesi imtiyazların kaldırılması gündemde.

Türk tarihinin önemli devlet geleneklerinden biri olan “Aksakallılar Meclisi” nin devam ettirilmesi niteliğindeki “Yaşlılar Maslahatı” bu yıl başkent Aşkabat’ın da içinde olduğu Ahal vilayeti sorumluluğunda yapılıyor.

Maslahat, Türkmen Milli Marşı’nın okunması ve Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un açılış konuşması ile başladı.

Türkmen lider konuşmasında, Türkmenistan’ın dış siyaseti, ekonomisi, eğitim-kültür, teknoloji ve sosyal politikalar konusunda önemli bilgiler verdi.

Türkmenistan’ın yaptığı uluslararası ulaşım ve enerji projelerinin kardeşlik köprülerini güçlendireceğini belirten Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, 2018-2014 ekonomik kalkınma programı ile teknoloji, sağlık ve eğitim alanlarında yatırımların süreceğini vurguladı.

2018 -2024 ekonomik programında kamu şirketlerinin özelleştirilmesine devam edileceğini belirten Türkmen lider, 2018 bütçesinin büyük bir titizlikle hazırlanması ve yıl sonuna kadar yetiştirilmesi konusunda ilgililere talimat verdi.

Halkın yaşam standartlarının yükseldiğini ifade eden Devlet Başkanı Berdimuhammedov; doğalgaz, elektrik ve su başta olmak üzere, halka ücretsiz verilen imtiyazların kaldırılmasının zamanının geldiğini belirtti ve yaşlıların bu konudaki görüşlerini bildirmelerini istedi.

Türkmen lider ayrıca, “Yaşlılar maslahatı” konusunda yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve maslahatın statüsünün yasa ile daha da güçlendirilmesi düşüncesini dile getirdi.

Yaşlılar başta olmak üzere toplantıda söz verilen temsilciler, Devlet Başkanı Berdimuhammedov’un önerilerine katıldıklarını belirttiler.

Toplantıya, maslahatın doğal katılımcıları yanında Türkmenistan’daki yabancı misyon şefleri, yabancı basın ve iş dünyasının temsilcileri de davet edildi.

Vilayetleri temsilen gelen yaşlılar, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, bakanlar, Kamu kurumlarının başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversite yöneticileri ve öğrencileri ile Türkmenistan’ın diğer ülkelerdeki büyükelçilerinden oluşan yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı Maslahat, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov başkanlığında yarın da devam edecek ve gündeme getirilen konular karara bağlanacak.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan Yaşlılar Maslahatı, Aksakallılar Meclisi,

Diğer Haberler