turkmenistan-yaslilar-maslahati-toplaniyor

Türkmenistan Yaşlılar Maslahatı Toplanıyor

Yaşlılar Maslahatı ile Türk tarihinin önemli geleneklerinden biri olan “Aksakallılar Kurultayı” Türkmenistan’da yaşatılıyor.

09 Ekim 2017 10:31

Türkmenistan’da Anayasal kurumlardan biri olan ve yılda bir kez toplanan “Yaşlılar Maslahatı”nın  2017 yılı toplantısı, 9-10 Ekim tarihlerinde Aşkabat’ta yapılıyor.

Türkmenistan Anayasasının 109 ve 110. maddelerinde tanımlanan Maslahat; Kanunla kurulan yönetim kademeleri olan vilayetler, şehirler ve ilçelerdeki temsilcilerden oluşuyor.

Aksakallılar Kurultayı da denilen ve bir danışma organı niteliğindeki Yaşlılar Maslahatı’nın; hukuk kurallarını ve toplumsal düzenini gözetim, vatandaşlarının meşru çıkarlarını koruma gibi görev ve yetkileri bulunuyor.

Türkmenistan Anayasası’nın 110. Maddesine göre Yaşlılar Maslahatı, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma programların uygulanmasına ilişkin konularda yürütme organlarından bilgi alıyor;  bütçe ve bütçenin uygulanmasına ilişkin hususları onaylıyor.

9-10 Ekim tarihlerinde yapılacak Yaşlılar Maslahatı, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov başkanlığında toplanacak. Toplantıya, vilayetler, şehir ve ilçeleri temsil eden maslahat üyelerinin yanında, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, vilayet hakimleri, bakanlar ve yürütme organının diğer temsilcileri katılacak.

Toplantının yapılacağı Nevruz Yaylasının Ak Evi, Türkmenistan lideri Gurbanguli Berdimuhammedov ve yaşlılar tarafından hafta sonunda  açıldı.

Başkent Aşkabat’ın biraz dışında inşa edilen ve geleneksel Türkmen otağlarını andıran binada ilk olarak 2017 Yaşlılar Maslahatı toplanacak.

Bina ve etrafındaki ağaçlandırılan alan daha sonra da, her yıl büyük coşkuyla yaşanan nevruz kutlamalarına ev sahipliği yapacak.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan Yaşlılar Maslahatı, Aksakallılar Kurultayı,

Diğer Haberler