turkmenistanda-5-asya-oyunlarina-dogru

Türkmenistan'da 5.Asya Oyunlarına Doğru

Olimpiyat ateşini yakacak meşale, sembolik olarak doğalgaz alevinden tutuşturuldu.

08 Eylül 2017 10:02

17 Eylül’de Aşkabat’ta başlayacak 5. Asya Oyunları’na 10 gün kalması dolayısıyla, Mary ve Aşkabat’ta törenler düzenlendi.

Aşkabat’taki törende, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, 5. Asya Oyunlarında Türkmenistan’ı temsil edecek sporculara hitap etti. Türkmen Lider, Mary’de yapılan törene de video konferans sistemi ile katıldı.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov  konuşmasında, “spor, toplumu güçlendiren ve insanlara ilham veren bir güçtür” dedi ve oyunlarda Türkmenistan’ı temsil edecek sporculara başarı diledi.

Mary’ şehrinin Galkınış bölgesinde düzenlenen törende, 17 Eylül’de Aşkabat Olimpiyat stadında olimpiyat ateşini yakacak meşale ateşlendi. Meşalenin Mary’de yakılmasının özel bir anlamı var. Mary vilayeti yakınındaki Galkınış bölgesi, Türkmenistan’ın en büyük doğalgaz yataklarına sahip. Türkmenistan’dan Çin’e doğalgaz taşıyan boru hattı ve  Türkmenistan- Afganistan-Pakistan- Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesi de bu bölgeden başlıyor. Enerji araştırmacılarının verilerine göre bölge, 26.2 trilyon metreküp rezerviyle dünyanın 2.büyük doğalgaz rezervlerini barındırıyor.

 Mary şehrinin Galkınış bölgesindeki törende katılımcılar, sporcuların gösterileri ve sanatçıların performansları ile karşılandı. Ardından, Türkmenistan’daki tüm törenlerde olduğu gibi “yaşlılar”  öncülüğünde Türkmen kültürünü anlatan sergiler gezildi.

 Mary’deki törenler, 17 Eylül’de Aşkabat’ta olimpiyat ateşini yakacak meşalenin doğalgaz alevinden tutuşturulması ile sona erdi. 5 Mayıs 2016’da, yani 490 gün önce Türkmen ve olimpiyat bayrakları ile ülkenin bütün vilayetlerini dolaşmaya başlayan atlı yiğitler, 17 Eylül’de Aşkabat’a ulaşmak üzere olimpiyat meşalesi ile birlikte yola çıktılar.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, 5.Asya Oyunları, Mary, Aşkabat, Olimpiyat meşalesi, Gurbanguli Berdimuhammedov,

Diğer Haberler