turkmenistanda-anayasa-degisikligi-kanunu-onaylandi

Türkmenistan'da Anayasa Değişikliği Kanunu onaylandı

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, geçtiğimiz hafta toplanan Halk Konseyinde kabul edilen Anayasa değişikliğini onayladı. Buna göre parlemanto iki meclisli oluyor. Halk konseyi, (Halk Maslahatı) parlemanto çatısı altında Temsilciler Meclisi (Üst Meclis) olarak yer alacak.

01 Ekim 2020 10:28

Devlet Haber Ajansı TDH’nin bildirdiğine göre oy birliği ile kabul edilen Anayasa değişikliğini imzalayan Berdimuhamedov, “Biz, gelecekte de Anayasamızın hukuklarına ve ilkelerine bağlı kalarak, demokratik, hukuk ve laik devletimizi büyük gelişmeler yolunda ilerletmeye devam edeceğiz. Bu işlere, iki meclisli yeni parlamento sistemi de etkili katkı sağlayacaktır.” dedi.

1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek olan Anayasa düzenlemesine göre 181 üyeden oluşacak yeni parlemantoda Temsilciler Meclisi ve Alt Meclis yer alıyor.

Temsilciler Meclisi, seçimle görev yapan 56 üyeden oluşacak. Yasama yetkisi olan Temsilciler Meclisi, Alt Meclis tarafından hazırlanan kanunların  onaylanması, referendum kararı verilmesi, eyalet sınırlarının değiştirilmesi gibi anayasal yetkilere sahip olacak.

125 milletvekilinden oluşan mevcut Meclis ise Alt Meclis  olarak yasama görevi kapsamında kanunları yapmak, Temsilciler Meclisi’nin aldığı kararların uygulanmasını takip etmek, Bakanlar Kurulu faaliyet programını, devlet bütçesini ve ülkenin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma programlarını  onaylama ve izleme fonksiyonlarını yerine getirecek.

İki meclisli yeni parlemanto modelinde  Devlet Başkanı, herhangi bir nedenle görevini yerine getiremediği takdirde, Başkanlık Seçimi öncesinde yetkilerini Temsilciler Mecisi  Başkanı'na devredebilecek.

Diğer Haberler