turkmenistanda-bagimsizlik-haftasi-etkinlikleri

Türkmenistan'da Bağımsızlık Haftası Etkinlikleri

27 Ekim’de yapılacak resmi “Garaşsızlık Bayramı” resmi kutlamaları öncesinde,  bayram haftası dolayısıyla Aşkabat’ta çeşitli açılış törenleri yapıldı.

24 Ekim 2017 11:53

1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bağımsızlığına kavuşan  dost ve kardeş Türkmen halkı, bağımsızlığın 26.yılını kutluyor.

27 Ekim’de yapılacak “Garaşsızlık Bayramı” resmi kutlamaları öncesinde,  bayram haftası dolayısıyla Aşkabat’ta çeşitli açılış törenleri yapıldı.

Başkent Aşkabat’ta uzun yıllardır kentsel dönüşüm projeleri uygulanıyor. Tarihte “Aşıklar Şehri” olarak bilinen Aşkabat, beyaz mermer kaplı bu yeni binalarıyla eski adını geride bırakıp “Akşeher” oldu. Bugünün Akşeher’i Aşkabat, yeni konut projelerini tamamlayan kent içindeki geniş caddeleri ve parklarıyla, modern bir başkent haline geldi.

Aşkabat Kentsel Dönüşüm Projesi’nin, 224 Müstakil konut, 18’er katlı 12 site, ticaret merkezleri, okul ve sosyal donatı alanlarını içinde barındıran 15. Etabı Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından açıldı.

2 gün üst üste yapılan açılışlara, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Üyeleri ve diğer devlet erkanı ile Yabancı Misyon şefleri ve vatandaşlar katıldı. Törenlerde, geleneksel halk oyunları grupları da gösteriler sundu.

Türkmen lider, açılışın töreninin ardından başkentteki yabancı büyükelçilerle birlikte, konutların yeni sahiplerinden olan 4 çocuklu bir ailenin evini ziyaret etti. Yeni evlerine kavuşan aile, kaliteli ve konforlu konutlar için devlet başkanına teşekkür ederken; Türkmen lider de onları kutladı ve yeni konutların, ailelere refah ve mutluluk getirmesini diledi.

Açılışı yapılan konutlar, Kentsel Dönüşüm Projeleri çerçevesinde kamu kurumları tarafından inşa ettiriliyor ve çalışanlara uzun vadeli kredi ve ipotek yöntemiyle satılıyor. Proje ile pek çok aile, yeni ve konforlu konutlarda yaşama imkanı elde ediyor.

Başkent Aşkabat’ta, önümüzdeki yılın bağımsızlık bayramına yetişecek yeni konut ve kentsel dönüşüm projeleri de bir yandan devam ediyor.

Bu yıl da 27-28 Ekim tarihlerinde kutlanacak Bağımsızlık Bayramı, önümüzdeki yıldan itibaren, “Ahlihalk Bayramı” yani “Türkmen Halkının Bayramı” adıyla 27 Eylül tarihinde kutlanacak. Bu konu, 9-10 Ekim tarihlerinde yapılan Yaşlılar Maslahatı’nda değerlendirilmişti. Maslahatın ardından, Türkmenistan Milli Meclisi tarafından kabul edilen karar, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov tarafından da onaylanarak resmi gazetede yayınlanmıştı.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Bağımsızlık Kutlamaları, Aşkabat, Kentsel Dönüşüm, Akşeher, Ahlihalk Bayramı,

Diğer Haberler