turkmenistanda-eski-devlet-baskani-berdimuhamedov-adina-arkadag-sehri-kuruluy

Türkmenistan'da eski Devlet Başkanı Berdimuhamedov adına "Arkadağ" şehri kuruluyor

Türkmenistan'da Ahal vilayetinin yeni merkezi ilan edilen, eski Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un adına kurulacak "Arkadağ" şehrinin inşaatı devam ediyor.

30 Mart 2023 12:42

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığında, Türkmenistan'ın eski Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un unvanını taşıyan ve inşaatı devam eden "Arkadağ" şehrinin tanıtımı yapıldı.

Toplantıya Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, "Arkadağ" Şehri İnşa Devlet Komitesi Başkanı Deryageldi Orazov, ülkende bulunan diplomatik misyon temsilcileri ile yerel ve yabancı basın mensupları katıldı.

Programın açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Meredov, inşaatı devam etmekte olan "Arkadağ" şehri hakkında bilgi verdi.

"Arkadağ" şehrinin çevresel ve insani boyutları olan akıllı şehirler yaratmaya yönelik küresel trenddeki en iyi şehir planlama uygulamalarına dayandığını ifade eden Meredov, bu büyük ölçekli kentin statüsünün "Devlet Şehri" olarak yasalaştırıldığını kaydetti.

Daha sonra kent hakkında bilgi veren “Arkadağ" Şehir İnşa Devlet Komitesi Başkanı Orazov, kentin inşaatı sırasında doğaya müdahale edilmediğini, su kaynaklarının korunmasına önem vererek ilerlendiğini ve kentte yeşil alanların sulanmasında kullanılmak üzere yağmur ve drenaj sularının toplanmasına yönelik sistem oluşturulduğunu söyledi.

Kent çevresinde 2 bin 370 hektarlık yeşil alanın oluşturulacağını kaydeden Orazov, "Şehrin çevresinde üzüm ağaçları olan birçok meyve bahçesi ve iğne yapraklı ağaçların orman tarlaları da yer alacak." dedi.

"Arkadağ"ın akıllı şehir konseptine uygun olarak modern teknolojik ekipmanlarla donatıldığını ve çevre dostu bir şehir inşa ettiklerini aktaran Orazov, şehirde elektrikli otobüsler ve elektrikli araçların hizmet vereceğini de sözlerine ekledi.

"Arkadağ" kentinin ilk aşamasının açılışının, bu yılın yaz aylarında yapılması öngörülüyor.

Türkmenistan'da eski Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov "Arkadağ" unvanıyla anılıyor.

Diğer Haberler