
08 Ağustos 2025 15:32
Türkmenistan'da düzenlenen III. BM Karayla Çevrili Gelişmekte Olan Ülkeler Konferansı kapsamında düzenlenen "Azerbaycan Milli Günleri"nde, Devlet Turizm Ajansı ve ona bağlı Ulusal Mutfak Merkezi tarafından ulusal mutfak örnekleri sunuldu.
Avaza Milli Turizm Bölgesi'nde düzenlenen etkinliğin sergi alanının mutfak bölümünde, Azerbaycan milli mutfağının geleneksel yemekleri ve milli tatlılarının yanı sıra mutfak geleneklerinin de sergilendiği kaydedildi.
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan Azerbaycan milli gastronomi unsurları ve Türkmenistan ile kültürel benzerlikler taşıyan mutfak örnekleri temel alınarak hazırlanan standın konsepti hakkında ziyaretçilere bilgi verildi ve Türkmen halkının mutfak kültürüne benzer pişirme gelenekleri olan kutab ve tandır gibi mutfak örnekleri vurgulandı.
Hatırlatalım ki, 1-3 Ağustos tarihleri arasında Özbekistan'ın Semerkant kentinde ilk uluslararası festival "Semerkant Pilavı" düzenlenmiş. Bu etkinlik, gastronomi turizminin ve halklar arası kültürel alışverişin gelişmesinde önemli bir etkinlik haline gelmiş. Festivale Türkiye, Japonya, Katar, Mısır, Pakistan, Güney Kore, Kazakistan ve Tacikistan dahil olmak üzere 15'ten fazla ülkeden şefler katılmış.
Anahtar Kelimeler: Türkmenistan'da III. BM Karayla Çevrili Gelişmekte Olan Ülkeler Konferansı, Özbekistan ilk uluslararası "Semerkant Pilavı" festivali,