turkmenistanda-nevruz-bayrami-coskuyla-kutlandi

Türkmenistan'da Nevruz Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Türkmenistan’da Nevruz Bayramı, renkli görüntülerle ve coşkuyla kutlandı.

21 Mart 2018 17:30

21 Mart Nevruz Bayramı tüm Türk coğrafyasında olduğu gibi Atavatan Türkmenistan’da da coşkuyla kutlandı.

Başkent Aşkabat’ın hemen yakınındaki Akbuğday ilçesindeki Nevruz Yaylası’nda yapılan ulusal Nevruz Bayramı kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu.

Başkent’te yapılan törenlere, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’da katıldı. Törenlerde ilk olarak Nevruz Yaylası’nda hazırlanan ağaçlandırma alanında fidan dikimi yapıldı. Burada Türkmen lider ve törene katılanlar ağaç dikti ve fidanlara ilk can suyunu verdiler.

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, Milli Meclis Başkanı ve yaşlılar meclisi üyeleri, Aşkabat’ta bulunan yabancı misyon şefleri, bakanlıklar ve kamu kurumlarının başkanları ve milletvekilleri ile vatandaşların katıldığı törenlerde Türkmenler; misafirperverlik başta olmak üzere kadim geleneklerinin ve  nevruz kültürünün görsel bir sunumunu yaptılar.

Türkmenistan’da 2018 yılının teması “Büyük İpek Yolu’nun Kalbi Türkmenistan”  olarak ilan edilmişti. Bu yüzden tören alanında, İpek yolu üzerinde bulunan tarihi unsurların; Merv’deki Sultan Sencer Türbesi ve Türkmen  kervansaraylarının birer maketi de sergilendi.

Türkmen kültürünün en önemli unsurlarından biri de atçılık.. At binme ve atlı spor gösterileri, nevruz törenlerinin en dikkat çeken bölümlerindendi.  At üstünde adeta dans eden gençler, at binmede erkekler kadar mahir genç kızlar ve çocuklar ve tabii safkan Ahal Teke atlarının maharetleri tüm izleyenleri heyecanlandırdı ve büyüledi.

Geleneksel çadırların kurulduğu Nevruz Yaylası’nda tarihsel tarım yöntemlerinden el sanatlarına kadar pek çok unsur sergilendi. Tabii ki nevruza özel gelenek, semeni tatlısı ve Türkmen yemekleri de  yapıldı... Geleneksel halk oyunları, kutlamaların her aşamasında vardı.. Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı sanatçılarından oluşan bir grup da törenlere katıldı ve kısa bir dans gösterisi sundular.

Ve tabii nevruzun vazgeçilmezi,  eğlenceler de.. Salıncağa binen gençler ve çocuklar, tören alanında görülen renkli ayrıntılardı. Aşkabat yakınındaki Nevruz Yaylası’ndaki resmi kutlama törenleri, Türkmen sanatçıların konser programının ardından, törene katılanlara ikram edilen nevruz yemeği ile sona erdi.

Türkmenistan’da Nevruz Bayramı kutlamaları dolayısıyla  21 ve 22 Mart  tarihlerinde 2 gün resmi tatil ilan edildi..

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, nevruz bayramı,

Diğer Haberler