turkmenistanda-pamuk-hasadi-basladi

Türkmenistan'da Pamuk Hasadı Başladı

Orta Asya’nın önemli pamuk üreticilerinden olan Türkmenistan’da bu yıl pamuk rekoltesinin  1 milyon 50 bin ton olması bekleniyor.

05 Eylül 2017 10:16

Türkmenistan’ın stratejik tarım ürünlerinden olan pamukta hasat dönemi vilayetlerde yapılan törenlerle başladı.

Bu yıl ülke genelinde 545 bin hektar tarım alanı, pamuk ekimi için ayrılmıştı. Hazar kıyısındaki Balkan vilayeti dışındaki tüm vilayetlerde pamuk ekimi yapılıyor. Bu sezon Ahal Vilayetinde 207 bin ton,  Daşoguz ‘da 230 bin ton, Lebap’ta   300 bin ton ve en geniş tarım arazilerinin bulunduğu Mary  vilayetinde 313 bin  ton olmak üzere toplam  1 milyon 50 bin ton "beyaz altın"  toplanması bekleniyor.

Dünya pazarlarında da büyük talep gören Türkmen pamuğunun  üretiminde makineleşme ve otomasyona büyük önem veriliyor. Devlet,  ekim, sulama ve toplama aşamalarında kullanılacak tüm ekipmanları çiftçilere sağlıyor.,  Bu yıl hasat döneminde , ülke genelinde 948 pamuk toplama makinesi kullanılacak.

 Çiftçiler, topladıkları pamuğu 152 alım merkezinde teslim edebilecekler. Teslim  merkezlerine gelen ürünler, Türkmen Standartlar Kurumu uzmanlarınca kontrol edilerek alınıyor.Türkmenistan’da ülkenin değişik bölgelerinde üretilen pamuğu işlemek üzere kurulmuş 38 çırçır fabrikası bulunuyor.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Pamuk, Ekonomi,

Diğer Haberler