turkmenistanda-pamuk-uretimi-yuzleri-guldurdu

Türkmenistan'da Pamuk Üretimi Yüzleri Güldürdü

2017 tarım sezonunda pamuk rekoltesi 1 milyon tonu aştı.

23 Ekim 2017 13:01

Türkmenistan'da 2017 yılı tarım sezonunda 1 milyon 50 bin ton pamuk üretimi gerçekleşti.

Orta Asya’nın önemli pamuk üreticilerinden olan Türkmenistan’da, tarım sezonu başında planlanan pamuk üretim hedefi tutturuldu.

Çiftçileri kutlayan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov; pamuğun, ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip olduğunu belirtti.

Tarım sektörünü ve işletmeleri yeniden yapılandırmak, küresel alanda rekabet edebilecek seviyeye çıkarmak için büyük ölçekli yatırımların devam ettiğini vurgulayan Türkmen Lider; çiftçilerin bu yıl, sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirdiklerini belirtti ve çiftçiler, operatörler, mühendisler ile sektörde çalışan tarım işçileri emekleri için ve bağımsızlığın 26. yılı dolayısıyla tebrik etti.

Türkmenistan’da bu yıl, ülke genelinde 545 bin hektar tarım alanı pamuk ekimi için ayrılmıştı. Hazar kıyısındaki Balkan vilayeti dışındaki tüm vilayetlerinde pamuk ekimi yapılıyor. Bu sezon Ahal Vilayetinde 207 bin ton,  Daşoguz ‘da 230 bin ton,  Lebap’ta   300 bin ton ve en geniş tarım arazilerinin bulunduğu Mary  vilayetinde 313 bin  ton olmak üzere; toplam  1 milyon 50 bin ton "beyaz altın"  elde edildi.

Dünya pazarlarında da büyük talep gören Türkmen pamuğunun ekim, sulama ve hasadında,  makineleşme ve otomasyona büyük önem veriliyor. Devlet,  ekim, sulama ve toplama aşamalarında kullanılacak tüm ekipmanları çiftçilere sağlıyor. Ayrıca çiftçiler için, tohum ve  gübre  indirimli olarak temin ediliyor.

Türkmenistan’da ülkenin değişik bölgelerinde üretilen pamuğu işlemek üzere kurulmuş 38 çırçır fabrikası bulunuyor.

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, ekonomi, pamuk,

Diğer Haberler