turkmenistanda-sanayi-yatirimlari-devam-ediyor

Türkmenistan'da Sanayi Yatırımları Devam Ediyor

Bir Türk şirketi tarafından inşa edilen entegre cam ürünleri tesisi, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından törenle açıldı.

14 Şubat 2018 15:34

Türkmenistan’da sanayi yatırımları drevam ediyor.  Bir Türk şirketi tarafından inşa edilen entegre cam ürünleri tesisi, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından törenle açıldı.

Törene, Türkmenistan Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, aralarında Türkiye Cumhuriyeti  Büyükelçisi  Mustafa Kapucu’nun da bulunduğu yabancı misyon şefleri, bakanlıklar ve kamu kurumlarının başkanları, Türk işadamları ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Türkmenistan’ın ekonomik kalkınma programı çerçevesinde sanayileşmeye verdiği önemi vurguladı. Açılışı yapılan tesisin, Orta Asya bölgesinin önemli sanayi tesislerinden biri olduğuna dikkat çeken Türkmen lider, tesisin bir Türk şirketi olan Tepe Türkmen A.Ş. tarafından süresi içinde başarı ile tamamlanması ve Türk şirketleri ile kurulan işbirliği ilişkilerinin verimliliğinden duyduğu memnuniyeti belirtti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’da konuşmasında; “Türk iş dünyası olarak, Atavatan Türkmenistan’ın geleceğine inanıyoruz ve Sayın Devlet Başkanı Berdimuhammedov’un Türk iş dünyasına verdiği desteğe güveniyoruz” dedi. Türkmenistan’ın hızla kalkındığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak bu kalkınma hamlesinde rol almaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Yapımına 2015 yılının ikinci yarısında başlanan Türkmen Cam ve Cam Ürünleri Kompleksi, entegre bir tesis ve hammadde zenginleştirme, düz cam, şişe cam ve cam işleme fabrikalarından oluşuyor.

Günlük 250 ton düz cam ve 50 ton şişe cam üretim kapasitesine sahip olan kompleks, Orta Asya bölgesinin bu alandaki önemli sanayi tesislerinin biri olarak gösteriliyor. Düz cam üretimi kapasitesinin önemli kısmı, temperli cam ve ısı cam üretiminde kullanılacak olan tesis bu yönüyle, iç pazardaki talebi karşılamasının yanında ihracat potansiyeline de sahip olarak tasarlandı. Tesiste 700’ den fazla işçi çalışacak… 24 hektara kurulu kompleks içinde, çalışanların rahatının temin maksadıyla 48 adet aile lojmanı ve 400 kişilik işçi lojmanları ve çocuklar için oyun ve spor alanları inşa edildi.

Türkmen Cam ve Cam Ürünleri Kompleksi açılış töreni, Devlet Başkanı ve konukların üretim tesislerini incelemesi ve Türkmen liderin anı defterini imzalaması ile sona erdi.       

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, ekonomi, sanayi yatırımları, Türkiye-Türkmenistan Ticari İlişkiler, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkmen Cam ve Cam Ürünleri Kompleksi,

Diğer Haberler