turkmenistanda-secim-hazirliklari

Türkmenistan'da Seçim Hazırlıkları

Milletvekilleri ve halk maslahatı üyelerinin seçimi için 25 Mart'ta sandığa gidilecek.

25 Ocak 2018 11:55

 Türkmenistan'ı seçim heyecanı sardı.

Türkmenistan Anayasası’na göre 5 yılda bir yapılan milletvekili seçimleri, 25 Mart 2018 tarihinde yapılacak.

25 Mart’ta yapılacak seçimlerde, Türkmenistan Milli Meclisi üyelerinin yanı sıra, Halk Maslahatı’nın vilayet, şehir ve ilçe temsilcileri de seçilecek.

Merkez Seçim Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre seçimler için ülke genelinde 1200 sandık kurulacak. Ülke dışında yaşayan Türkmenistan vadandaşları da, bulundukları yerlerdeki diplomatik misyonlarda oylarını kullanabilecek.

Anayasaya göre yasama yetkisini kullanan Türkmenistan Milli Meclisi, 125 milletvekilinden oluşuyor. Başkent Aşkabat’ın 16 milletvekili ile temsil edileceği meclise, Ahal vilayeti 15, Balkan 10, Daşoğuz 27, Lebap 28, Mary 29 milletvekili gönderecek.

Milletvekili seçimlerine Demokrat Parti, Sanayiciler ve Girişimciler Partisi ile Agrar (Ziraat) Partisi katılıyor.

Türkmenistan Anayasasına göre siyasi partiler ile birlikte kadın ve gençlik derneklerinden oluşan sivil toplum örgütleri de  milletvekili seçimlerinde aday gösterebiliyor.

Merkez Seçim Kurulu’nun belirlediği seçim takvimine göre 24 Ocak - 22 Şubat tarihleri arasında aday başvuruları yapılacak. 3 Şubat 2018 tarihinden itibaren başvuruların değerlendirilmesi ve kayda alınması, yani adaylıkların kesinleşmesi süreci başlayacak. Bu işlemler 27 Şubat 2018 tarihine kadar devam edecek. Ardından, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve adayların propaganda dönemi başlayacak.

25 Mart’ta milletvekili seçimleri yanında yerel temsil organı olan Halk Maslahatı  üyeleri de seçilecek. İlgili idari birimde ikamet eden Türkmenistan vatandaşlarından seçilen ve il meclisi olarak tanımlanabilecek Halk Maslahatı’nın, “yerel bütçenin onaylanması ve uygulanması, vatandaşların hak ve meşru çıkarlarını koruma, bölgenin ekonomik,sosyal ve kültürel gelişimini gözetmek” gibi görevleri bulunuyor. Halk Maslahatı tarafından Kabul edilen kararların, ilgili  vilayet,şehir veya ilçede uygulama zorunluluğu bulunuyor.

Türkmenistan Merkez Seçim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, “seçimlerin açıklık ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde yapılacağı ve Türkmenistan’ın demokrasisini geliştirme yolunda ilerlediğinin göstergesi olacağı” kaydedildi.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Milletvekilleri seçimi, Seçim,

Diğer Haberler