turkmenistanda-secime-dogru

Türkmenistan'da Seçim'e Doğru

Türkmenistan Anayasası’na göre 5 yılda bir yapılan milletvekili seçimleri, 25 Mart 2018 tarihinde yapılacak.

16 Şubat 2018 16:09

25 Mart’ta yapılacak seçimlerde, Türkmenistan Milli Meclisi’nin 125 milletvekili ile birlikte, Halk Maslahatı’nın vilayet, şehir ve ilçe temsilcileri de seçilecek.

Seçimlerde, ülke genelindeki 1200 sandıkta oy verme işlemleri yürütülecek; ülke dışında yaşayan Türkmen vatandaşları da, bulundukları yerlerdeki diplomatik misyonlarda oylarını kullanabilecek.

Merkez Seçim Kurulu tarafından belirlenen seçim takvimi çerçevesinde, aday kayıt işlemleri devam ediyor. 24 Ocak’ta başlayan aday kayıtları, 27 Şubat’a kadar sürecek. Aday kayıtlarının  tamamlanması ve Merkez Seçim Kurulu’nun listeleri kesinleştirmesinin ardından, propaganda dönemi başlayacak. Merkez Seçim Kurulu, seçim öncesinde tüm adaylara, Türkmenistan seçim hukuku çerçevesinde eşit hak ve fırsatlar verileceğini duyurdu. Adaylığı kesinleşen adayların listesi ve propaganda döneminde seçmenlerle yapacağı toplantıların yeri ve zamanı basın aracılığı ile halka bildirilecek.

Türkmenistan Milli Meclisi, 125 milletvekilinden oluşuyor. Başkent Aşkabat’ın 16 milletvekili ile temsil edileceği meclise, Ahal vilayeti 15, Balkan 10, Daşoğuz 27, Lebap 28, Mary 29 milletvekili gönderecek.

Seçimlere 3 siyasi parti katılıyor; Demokrat Parti, Sanayiciler ve Girişimciler Partisi ve Agrar (Ziraat) Partisi.. Türkmenistan Anayasası’na göre seçime katılan siyasi partiler yanında; kadın ve gençlik derneklerinden oluşan sivil toplum örgütleri de  seçimlerde aday gösterebiliyor.

25 Mart’ta yapılacak seçimlerde, 2963 ulusal gözlemci görev yapacak. Ulusal gözlemciler, seçime katılan Demokrat Parti, Sanayiciler ve Girişimciler Partisi ve Agrar (Ziraat) Partisi temsilerinin yanında kamu kuruluşları ve dernekleri ile vatandaş gruplarının temsilcileri arasından belirlendi. Ulusal gözlemciler; seçim öncesinde sandıkların mühürlenmesi, oy sandıklarının ilgili yerlere konuşlandırılması, oy verme ve oy sayımı ile seçim sonuçlarının tespiti işlemlerinde görev yapacak.

Seçimler dolayısıyla uluslararası kuruluşlar da gözlemci olarak davet edildi. Bağımsız Devletler Topluluğu İcra Komitesi, seçimlere gözlemci göndereceğini bildirdi. Türkmenistan Merkez Seçim Kurulu’nun verdiği bilgiye göre, Birleşmiş Milletler Teşkilatı, AGİT, Şanghay İşbirliği Örgütü ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın da gözlemci göndermeleri bekleniyor.

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Seçim,

Diğer Haberler