turkmenistanda-secime-katilim-orani

Türkmenistan'da Seçime Katılım Oranı

25 Mart’ ta yapılan Milletvekili, Halk Maslahatı ve yerel yönetim organları temsilcileri seçiminde, seçime katılım oranı yüzde 91.69 oldu.

26 Mart 2018 15:10

25 Mart’ ta yapılan Milletvekili, Halk Maslahatı ve yerel yönetim organları temsilcileri seçiminde, seçime katılım oranı yüzde 91.69 oldu.

Türkmenistan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Gulmurat Muradov 25 Mart genel seçimlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Milletvekili, Halk Maslahatı ve Yerel Halk Komisyonları için yapılan seçimde, 3 milyon 291 bin 312 kayıtlı seçmenin yüzde 91.69’u sandık başına gitti ve oylarını kullandı.

Seçimlere katılımın yüksek oranda gerçekleştiğini belirten Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Muradov;  25 Mart seçimlerindeki adaylar, seçim çevresi ve seçmen sayıları konusunda açıklamalarda bulundu.

25 Mart genel seçimlerinde 3 siyasi parti ve vatandaş grupların gösterdiği 284 milletvekili adayı yarıştı. Türkmenistan Milli Meclisi’ne seçilecek 125 milletvekiliği için; 117’si Demokratik Parti, 23’ü Sanayici ve Girişimciler Partisi, 28’i Agrar (Ziraat) Partisi ve 116’sı da vatandaş grupları tarafından olmak üzere toplam 284 kişi aday gösterildi. 125 seçim çevresinden 1’er adayın seçileceği milletvekilliği seçimlerinde, 91 seçim çevresinde 2’şer, 34’ünde ise 3’er aday yarıştı.

Siyasi partiler ve adaylar tarafından belirlenen 4072 ulusal gözlemcinin seçimlerde görev yaptığını belirten Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Muradov, seçimleri izlemek üzere uluslararası gözlemcilerin  de davet edildiğini hatırlattı. BM, AGİT, BDT, Şangay İşbirliği Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı  ile aralarında ABD ve Türkiye’nin de bulunduğu 7 ülkeden 142 uluslararası gözlemcinin  25 Mart seçimlerini izlediğini belirten Muradov, “seçimlerin hazırlanması ve yürütülmesi sırasında, siyasi partiler ve adaylardan herhangi bir itiraz başvurusu veya şikayet olmamıştır” dedi.  

Türkmenistan seçimlerini izlemek üzere Türkiye’den, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven başkanlığındaki bir heyet Aşkabat’a gelmişti.

Türkmenistan Merkez Seçim Komisyon Başkanı Muradov; seçim sonuçlarının, kanunun belirlediği süreye bağlı kalarak kısa sürede açıklanacağını belirtti.

 

 

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Seçim,

Diğer Haberler