turkmenistanda-sigara-ile-mucadele

Türkmenistan'da Sigara İle Mücadele

Hedef, sağlıklı yaşam için 2025 yılında dumansız Türkmenistan

03 Mayıs 2017 13:57

Türkmenistan’da sigara ile mücadele kapsamında, yeni bir çalışma başlatıldı.  “Bir Ay Sigara ile Mücadele” kampanyası, ilgili bakanlıklar ve valilik temsilcileri, gençler ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Aşkabat’ta yapıldı. Kampanyanın amacı, bir ay süresince sigaranın zararlarını topluma yansıtacak etkinlikler düzenlemek.

Kampanyanın tanıtımı dolayısıyla düzenlenen törende yapılan konuşmalarda, Türkmenistan’ın sigara ile mücadele konusundaki başarıları anlatıldı. Ülkede tütün ile mücadele kapsamında dumansız hava sahalarının genişletildiği bildirildi.

Türkmenistan’da 2000 yılından bu yana halka açık alanlarda sigara içme yasağı bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Tütün kontrolü Çerçeve Sözleşmesi, Türkmenistan Meclisi tarafından 2011 yılında onaylandı.  2013 yılında da, vatandaşların tütün dumanına maruz kalmasını önleme ve sigaranın zararlı sonuçlarından koruma yasası kabul edildi. Son olarak 14 Nisan’daki  Bakanlar Kurulunda, Dünya Sağlık Örgütünün 2017-2021 Tütün ile Mücadele Konvansiyonunu hayata geçirmek amacıyla hazırlanan Ulusal Program, Devlet Başkanı tarafından onaylanmıştı. 

Aşkabat’ta yapılacak “Bir Ay Sigara ile Mücadele” çalışması da,  Bakanlar Kurulunda kabul edilen Ulusal Eylem Planının bir parçası.

Sigara ile mücadele, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un  öncelikli gündem maddelerinden… 2017 yılını "Sağlık ve Mutluluk Yılı" olarak ilan etmesinin alt başlıklarında, 5 Asya Oyunları dolayısıyla sporu teşvik etmek ve sağlıklı yaşam için sigara ile mücadele var. Türkmen lidere, tütün ürünleri ile etkin mücadele çalışmaları dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından  özel prestij ödülleri verilmişti.

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Sigara,

Diğer Haberler