turkmenistanda-uluslararasi-finansman-gelistirmede-isbirligi-konferansi

Türkmenistan'da “Uluslararası Finansman Geliştirmede İşbirliği” Konferansı

BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Türkmenistan Dış Ekonomik İşler Bankası tarafından düzenlenen uluslararası konferans 2 gün devam edecek.

20 Haziran 2018 16:42

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta “Büyük İpek Yolu’nun Kalbinde Finansman Geliştirmede İşbirliği” adlı uluslararası bir konferans düzenlendi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı çerçevesinde, BM Misyonları ile Türkmenistan Dış Ekonomik İşler Bankası tarafından düzenlenen konferansın açılışında Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un mesajı okundu.

Ekonomi ve Finansmandan Sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı  Koçmurat Muradov tarafından okunan mesajında Türkmen lider Türkmenistan tarafından gerçekleştirilen transit ulaşım yatırımlarına dikkat çekti. TAPİ projesine vurgu yapan Türkmen lider, “TAPİ Doğalgaz Boru Hattı, bölgemizde sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için güçlü bir temel oluşturacaktır.” dedi.

Konferansta Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakanı Batır Bazarov, Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Serdar Berdimuhammedov, Birleşmiş Milletler Teşkilatı ve İMF temsilcileri ile Afganistan,Pakistan ve Hindistan Büyükelçileri konuşmacı olarak yer aldı. Konferansa, Asya Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası Türkmenistan Temsilcileri Cevdet Denizer ve Engin Göksu ile Türkmen – Türk Bankası Genel Müdürü Kazım Gündoğar’da katıldı. Konferansı, aralarında Aşkabat Büyükelçisi Mustafa Kapucu’nun da bulunduğu yabancı misyon temsilcileri de takip etti.

Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Serdar Berdimuhammedov, sürdürülebilir kalkınma küresel hedeflerini hükümet düzeyinde benimsediklerini vurguladı.

Berdimuhammedov, Eylül 2016’dan bu yana, BM Genel Kurulu tarafından belirlenen sürdürülebilir kalkınmaya yönelik 17 başlık çerçevesinde 148 görev ve etkinlik icra ettiklerini söyledi. BM Kalkınma Programı Türkmenistan Temsilcisi Yelena Panova’da konuşmasında, uluslararası finans kurumlarının yatırım projelerine destek vermesinin önemine dikkat çekti. Yapılan konuşmalarda, uluslararası finans kurumlarına, Orta Asya bölgesinin kalkınmasına katkıda bulunacak olan TAPİ projesi ve diğer alt yapı yatırımlarının finansmanını dikkate alma önerisinde bulunuldu. Afganistan, Pakistan ve Hindistan büyükelçileri de yaptıkları konuşmalarda ülkelerinin TAPİ projesine ilişkin taahhüt ve beklentilere bağlı olduklarını dile getirdiler.

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Uluslararası Finansman Geliştirmede İşbirliği Konferansı, BM Kalkınma Programı, Türkmenistan Dış Ekonomik İşler Bankası,

Diğer Haberler