turkmenistanin-bagimsizlik-aniti

Türkmenistan'ın Bağımsızlık Anıtı

Anıt, 2001 yılında Türkmenistan'ın bağımsızlığının 10. yıldönümü anısına inşa edildi.

27 Nisan 2021 22:22

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan, ülkenin tarihi mirası ve kültürel sembollerinden esinlenilerek yapılan bağımsızlık anıtı yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden birini oluşturuyor.

Geleneksel Türkmen çadırı ve Türkmen kızlarının giydiği 'Gupba' adlı başlık, kültürün önemli simgeleri arasında yer alıyor. Bu simgeler anıtın alt bölümü için esin kaynağı olmuştur.

Ülkenin Kuzeydoğusu'ndaki Daşoguz ilinde yer alan Ortaçağ harabeleri ise önemli değerler arasında yer alıyor. Anıtın üst kısmı da bu harabelerde yer alan tarihi Kutluğ Timur minaresini anımsatıyor.

Anıt, kulenin üstünde 27 metre yüksekliğinde altın yaldızlı çelik konstrüksiyona sahip 91 metrelik bir betonarme kule ve 10 metre çapında bir gözlem terası ile tarihe incelikli bir vurgu yapmaktadır.

Bina içerisinde Türkmenistan tarihini temsil eden önemli sanat eserlerinin sergilendiği sergi salonları bulunmaktadır.

Bağımsızlık Anıtı, altın bir Saparmurat Türkmenbaşı heykeli üzerinde bulunan, basamaklı bir havuz ve Türkmen liderlerin 27 kahramanlık heykelini çevreleyen yeşil peyzaj ile çevrili toplam 84.500 metrekarelik bir alanda yer almaktadır.

Diğer Haberler