turkmenistanin-baskenti-askabat

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat, 1 milyonluk nüfusu ile ülkenin en büyük kenti olma özelliğini taşıyor.

17 Haziran 2022 09:16

“Aşk” ve “Ak” şehir olarak bilinen Aşkabat, Kara Kum Çölü'nün ortasına kurulan beyaz gül bahçesi gibi.

Başkenti Aşkabat her tarafta anıtların yükseldiği, süt beyazı mermer binaların birbiri ardına sıralandığı ve sokaklarında sigara içmenin yasak olduğu imajıyla ünlü. 

Başkent, mimarisi ve gece aydınlatması ile dikkat çekiyor. Dünya kentleri arasında, kent içindeki binaların çoğunun beyaz mermer kaplı olması dolayısıyla 2013 yılında Guinnes rekorlar kitabına girdi Aşkabat. 

Türkmenistan`da atlara olan özel ilgi dolayısı ile Türkmen Atları Devlet Birliği Kurumu da bulunuyor. Parlak derileri sayesinde "Altın Atlar" olarak da bilinen, bölgede geniş bir popilasyona sahip Ahal teke atı hız, dayanıklılık, zeka ve ayırt edici metalik parlaklıkları ile dikkat çekiyor.

“Kültür, Sanat, Spor ve Edebiyatın Başkenti” olarak bilinen Aşkabat; eski çağlara dayanan Nisa Antik Kenti ve Antik Part (Parthia) gibi büyük medeniyetlerinin mirasını yaşatmaya devam eden bir kültür başkenti.

5. Asya Oyunları, Dünya Halter Şampiyonası ve bisiklet yarışları başta olmak üzere; spor, kültür ve bilim gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapmakta. 

Altyapı, enerji ve su sorunlarını çözen Aşkabat, Asya’nın modern ve gelişmiş yüzünü tüm dünyaya yansıtmakta. 

Tarihi İpek Yolun güzergahında bulunan Türkmenistan’ın başkenti, modern karayollarının inşa edildiği kuzey-güney, doğu-batı güzergahlarında transit koridorların merkezlerinden biri. Dolayısıyla TAPI, TAP ve Lapis Lazuli gibi enerji, taşımacılık ve ulaşım hatları projeleriyle Aşkabat, bölgenin enerji başkentlerinden.

Türkmenistan’ın benimsediği Daimi Tarafsızlık Statüsü, Aşkabat’ı Uluslararası bir işbirliği merkezi haline getirdi, 2021 yılında ülkede “Uluslararası Barış ve Güven Yılı” ilan edildi.

 

 

Diğer Haberler