turkmenistanin-teklifi-bmde-kabul-edildi

Türkmenistan'ın Teklifi BM'de Kabul Edildi

3 Haziran tarihi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından “Dünya Bisiklet Günü” olarak ilan edildi.

17 Nisan 2018 10:19

Türkmenistan’ın Teklifi Birleşmiş Milletler de kabul gördü.

3 Haziran tarihi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından “Dünya Bisiklet Günü” olarak ilan edildi.

Türkmen lider, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ise Türkmenistan’ın girişimiyle alınan bu karardan duydukları memnuniyeti ifade etti ve teklife destek veren 56 ülkeye teşekkür etti. Berdimuhammedov, "Sporun geliştirilmesi için çaba göstermeye devam edeceğiz." dedi.
 
Ayrıca, BM ile Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu arasında işbirliği kararı da genel kurulda onaylandı.

BM Genel Kurulu tarafından alınan bu kararlar, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinde de duyuruldu ve “Türkmenistan’ın başarılı dış politikasının sonucu” olarak yorumlandı.
 
 Türkmenistan’ın teklifine,  BM Genel Kurulu’nda destek veren ülkelere teşekkür eden Türkmen Lider, bundan sonra da sporun geliştirilmesi için çaba göstereceklerini kaydetti.


BM - Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu işbirliği kararı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 73. Oturumunda Türkmenistan’ın teklifi üzerine, Birleşmiş Milletler Teşkilatı ile Uluslararası Aral’I Kurtarma Fonu arasında işbirliği yapılması da kararlaştırıldı. Karar ile bölgesel düzeyde olan “Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu” nun, işbirliği alanlarının genişletilmesi ve Aral Gölü sorununa daha kısa sürede çözümler üretilmesi amaçlanıyor.
 

Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu (IFAS)  
Uluslararası Aral’I Kurtarma Fonu (IFAS), Orta Asya Devlet Başkanlarının inisiyatifiyle 1992 yılında kuruldu.

Kuruluşun amacı, Çölleşme ile karşı karşıya olan Aral Gölü havzasındaki ekolojik, sosyal ve ekonomik durumu iyileştirmek. 2008 yılında BM Genel Kurulu, Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu’na gözlemci statüsü verilmesine ilişkin karar kabul etti. Bu karar ile Aral konusunun küresel özelliği BM tarafından onaylanmış ve sorunu aşmaya yönelik olarak dünya kamuoyunun çabalarını birleştirmenin önemi vurgulanmıştı. 2010 yılında başkent Aşkabat’ta BM ile Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu Yürütme Komitesi arasında Karşılıklı Anlayış Memorandumu imzalanmış, BM organizasyonları ve Aşkabat’taki BM Önleyici Diplomasi Bölge Merkezi ile ilişkilerin aktifleşmesini sağlanmıştı. Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu’nun 2017 – 2019 dönem başkanlığı Türkmenistan tarafından yürütülüyor.
 

 

Anahtar Kelimeler: Türkmenistan, Birleşmiş Milletler, 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü, Uluslararası Aral'ı Kurtarma Fonu,

Diğer Haberler