turkmenlerin-milli-degeri-alabay-kopekleri

Türkmenlerin milli değeri: Alabay köpekleri

Dünyanın en ünlü ırklarından biri kabul edilen Alabay köpekleri, Türkmen halkının milli hazinesi kabul ediliyor.

29 Ocak 2024 17:02

Kökleri yüzyıllar öncesine dayanan Alabay köpekleri, Türkmen halk kültürünün önemli bir parçasını oluşturuyor. Meydanlara, kavşaklara heykeli dikilen Alabay köpekleri, uluslararası turnuvalarda sembol figür kabul ediliyor. Türkmen halılarına resimleri nakşedilen bu köpeklerin arkeoloji müzelerinde heykellerine rastlamak da mümkün.

Eski çağlardan beri Türkmen halkının sadık yoldaşı ve can dostu olan Alabay köpekleri, kimi zaman uluslararası görüşmelerde hediye edilerek ülke liderleri arasındaki karşılıklı güveni temsil ediyor. Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un son Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye ettiği “Gardaş” isimli Türkmen Alabay köpeği bu dostluğun en güzel örneğini sergiliyor.

"Alabay, dedelerimizin bıraktığı milli bir hazinedir.” diyen Türkmenistan’ın Milli Lideri Gurbanguli Berdimuhamedov, "Türkmen Alabayı" adlı kitabında “Onu korumak ve tüm güzellikleriyle gelecek nesillere aktarmak bizim görevimizdir.” ifadeleriyle Türkmen halkı için bu köpeğin ne denli kıymetli olduğunu gözler önüne serdi. 2021 yılından beri, nisan ayının son pazar günü Alabay köpekleri için milli bayram olarak kutlanıyor.  

Ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Türkmen Alabay Köpekleri Derneği, Alabay cinsi köpeklerin safkan özelliğinin korunması çalışmalarına öncülük ediyor. Alabay türünün kendine özgü yetiştirme geleneklerini de muhafaza eden Dernek, her yıl Alabay Köpekleri Milli Bayramı'nda köpek güzellik yarışması düzenliyor. Yarışmada derece alan köpeklere “Yılın Türkmen Alabayı Madalyası” verilirken, yetiştiricilerine de çeşitli ödüller takdim ediliyor.

Anahtar Kelimeler: alabay köpekleri, türkmenistan, milli değer,

Diğer Haberler