turksoy-2025-yilina-iliskin-kararlar-aldi

TÜRKSOY, 2025 yılına ilişkin kararlar aldı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Üyesi Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi 40. Dönem Toplantısı'nda, Kazakistan'ın Aktau şehri 2025 yılı için Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi, Nobel ödüllü Türk bilim insanı Aziz Sancar'a, TÜRKSOY Kültür Elçisi unvanı verildi.

14 Ekim 2023 19:59

Karabağ'ın sembol şehri, 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa'da, TÜRKSOY Üyesi Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi 40. Dönem Toplantısı yapıldı.

Azerbaycan Kültür Bakanı Adil Kerimli'nin ev sahipliğindeki etkinliğe Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Moldova'ya bağlı Gagavuz Yeri'nden yetkililer katıldı.

KKTC Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam'ın da katıldığı toplantıda TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er ve Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev de yer aldı.

Toplantıda, Kazakistan'ın Aktau şehrinin 2025 yılı için Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilmesi yönünde karar alındı.

Türk dünyasında sinema alanında ortak yapımların çoğalması amacıyla bir çalışma grubunun kurulmasının kararlaştırıldığı toplantıda, "Nasrettin Hoca" konulu ortak filmin yapımı hususunda mutabakat sağlandı.

Toplantıda, Azerbaycan'ın ünlü şairi Bahtiyar Vahapzade ile Kazak halk kahramanı, besteci ve orkestra şefi Nurgisa Atabayoğlu Tilendiyev'in doğumlarının 100. yılı, Kırgızistan halk sanatçısı Atay Ogonbaev ile ünlü Türk besteci Münir Nurettin Selçuk'un doğumlarının 125. yılı ve KKTC'nin ünlü ozanı Aşık Kenzi'nin doğumunun 230. yılı dolayısıyla 2025'in bu şahısların anma yılı ilan edilmesi kararlaştırıldı.

Katılımcılar toplantıda Nobel ödüllü Türk bilim insanı Aziz Sancar'a, TÜRKSOY Kültür Elçisi unvanı verilmesini oy birliğiyle kabul etti.

Daimi Konseyin 41. Dönem Toplantısı'nın 2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti Anev'de (Türkmenistan) yapılması kararlaştırıldı.

 

Anahtar Kelimeler: TÜRKSOY, Türk Dünyası Kültür Başkenti, Aktau, Kazakistan,

Diğer Haberler