turksoy-dogumunun-125inci-yilinda-ogonbayevi-anacak

TÜRKSOY, doğumunun 125'inci yılında Ogonbayev'i anacak

2025 yılında Kırgızistan halk sanatçısı ve müzisyen Atay Ogonbayev’in doğumunun 125’inci yılı dolayısıyla anma etkinlikleri düzenlenecek. 

23 Ekim 2023 14:37

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY Üyesi Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi 40. Dönem Toplantısı, geçtiğimiz günlerde Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde yapıldı.

Toplantıda Türk dünyasının ortak kültür ve sanatını ilgilendiren konularda önemli kararlar alındı.

Bunlardan birisi de, 2025 yılında Kırgızistan halk sanatçısı ve müzisyen Atay Ogonbayev’in doğumunun 125’inci yılı dolayısıyla anma etkinliklerinin düzenlenmesi kararı oldu.

Ogobayev'in hayatı

Atay Ogonbayev, Kırgızistan'ın milli çalgısı olan komuzun yaşatılması ve komuz sanatının yaygınlaştırılması için büyük emek veren önemli bir isim.

31 Ekim 1900’de Talas bölgesinde dünyaya gelen Atay Ogonbayev, dönemin en önemli komuz sanatçılarından Toktogul Satılganov’dan ders aldı.

Ogonbayev’i diğer komuz sanatçılarından ayıran özellik, komuzda farklı kol ve el hareketleriyle oynayabilmesi, buna uygun besteler yapması oldu.

Kendine has bir üslup geliştiren Atay Ogonbayev, Kırgızcada küü olarak bilinen komuz melodilerindeki yeni bir akıma öncülük etti.

Ogonbayev ayrıca, 3 telli komuzu bıçakla çalarak komuz sanatına ayrı bir boyut kazandırdı.

Atay Ogonbayev, aynı zamanda Kırgızistan’ın ilk Komuzcular Orkestrasının kurucusu ve yönetmeniydi.

Ogonbayev, 1949 yılında hayatını kaybetti.

Anahtar Kelimeler: komuz, ogonbayev, kırgızistan,

Diğer Haberler