ukrayna-39-da-porosenko-donemi-resmen-basladi

Ukrayna'da Poroşenko Dönemi Resmen Başladı

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, parlamentoda yemin ederek görevine resmen başladı.

07 Haziran 2014 14:56

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, parlamentoda yemin ederek görevine resmen başladı.

Devlet başkanlığı seçiminden ilk turda oyların büyük çoğunluğunu alarak zaferle ayrılan Poroşenko için Ukrayna parlamentosu "Verhovna Rada"da yemin töreni düzenlendi. 
Parlamento binasına askerlerin arasından geçerek giren "cikolata kralı" lakaplı Ukrayna'nın 5. devlet başkanı Poroşenko, salona girişinde ayakta alkışlarla karşılandı.

Poroşenko'nun, Ukrayna Parlamentosu'nda gerçekleştirdiği yemin törenine katılan Başbakan yardımcısı Bülent Arınç yaptığı açıklamada, Türkiye hükümetini temsilen katıldığı törenin çok görkemli şekilde gerçekleştirildiğini bildirdi.
Arınç, Ukrayna'da son aylarda yaşanan olayların ardından Poroşenko'nun konuşmasının ilgiyle beklendiğini belirterek, Poroşenko'nun böyle bir zamanda yüzde 54 gibi yüksek bir oyla devlet başkanlığına seçilmesinin hem parlamento hem de halk tarafından kabul gördüğünün işareti olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi konusunda, Türkiye'nin tavrını açık şekilde ortaya koyduğunu anımsatan Arınç, "Ukrayna'nın siyasi eğemenliğinin güçlü olarak yaşatılmasından yanayız. Bu eğemenliği ihlal edebilecek hiçbir davranışa olumlu bakmıyoruz" diye konuştu.

Arınç, Türkiye ile Kırım arasında yakın tarihi ve kültürel ilişkiler bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Kırım Tatarlarının kazandığı hakların mutlaka korunmasını, siyasi haklar, yurttaşlık hakları bakımından, Ukrayna tarafından talep etmiştik. Poroşenko, 'Üniter devlet istiyoruz, federalizme açıkça hayır' demiştir. Burada ifade etmedi ama her kademede Kırım Tatarları ile ilişkili olarak onları saygıyla kucakladıklarını ifade etti. Proşenko konuşmasında, Kırım'ın Rusya'ya ilhakını kabul etmediklerini, bu durumu mutlaka düzelteceklerini belirtti. Bu çok açık bir meydan okumadır. Doğu ve güneydoğu illerindeki olaylara ilişkin de eline silah almamış, öldürme olaylarına karışmamış, terör olayları ile ilişkisi olmamış kimselerin yargılanamayacağını, bu bölgede herkesin dilini eşit biçimde kullanabileceğini, seçimlerin yenilenebileceğini, belediye ve mahalli seçimler itibarıyla herkesin seçimini yapabileceğini ifade etti. Son olarak 'Biz Avrupa devletiyiz, Avrupa ile yaşamak istiyoruz' dedi."

Bülent Arınç, "Poroşenko'nun siyasi noktadaki gücü ve Ukrayna halkını birleştirmiş olmasının da ülkenin sorunlarını kısa sürede çözebileceklerine dair kanaat uyandırdığını" kaydetti.

Bu arada, parlamentodaki yemin töreni sırasında takdim edilen Arınç, milletvekillerini selamladı. Arınç, törenin ardından KırımTatarları'nın lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu ile parlamento binasında bir süre sohbet etti. Arınç, daha sonra Poroşenko tarafından Sofi Kadetrali yakınındaki Metropolit Konutu'nda, törene katılan yabancı devlet başkanları, başbakan yardımcıları ve diğer ülke temsilcileri onuruna verilen yemeğe katıldı.




Anahtar Kelimeler: Ukrayna, Petro Poreşenko, Yemin Töreni, Bülent Arınç, Kırım,

Diğer Haberler