uluslararasi-baris-ve-guven-yili-resmen-basladi

Uluslararası Barış ve Güven Yılı resmen başladı

Aşkabat, “Uluslararası Barış ve Güven Yılı”nın açılış törenine ev sahipliği yaptı.

30 Ocak 2021 15:45

Açılış Törenine Türkmenistan Devlet Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Birleşmiş Milletler 75. Genel Kurulu Başkanı Volkan Bozkır, Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, UNESCO Türkiye Daimi Temsilcisi Altay Cengizer yanında birçok uluslararası kuruluşun temsilcileri katıldı. Töreni 30 ülkenin haber ajansından 100’den fazla gazeteci takip etti.

Devlet Başkan Yardımcısı ve Türkmenistan Dışişleri Bakanı Meredov, Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un girişimiyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen Uluslararası Barış ve Güven Yılı açılışını destekledikleri için törene katılanlara teşekkür etti.

Meredov konuşmasında “Bugün, dünya siyasetine güvenin yeniden tesis edilmesi ve halklar arasında saygılı bir diyalog kültürünün oluşturulması için koşullar yaratmaya yönelik ortak çabalara bir başlangıç ​​verilmiştir.” dedi.  Türkmenistan'ın kalıcı tarafsızlık statüsünün önemine değinen R. Meredov barışa bağlılık, iyi komşuluk, işbirliği ve karşılıklı anlayış gibi temel tarafsızlık ilkelerinin evrensel değerler olduğunu ifade etti.

BM'nin evrensel yetki ve meşruiyete sahip tek kuruluş olarak rolünün güçlendirilmesi ve stratejik istikrarın korunarak kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi gerektiğine değinen Meredov, bu yıl içinde yapılması gereken en öncelikli görevin pandemi ile mücadelede uluslararası iş birliğinin önemini vurguladı.

Volkan Bozkır da törene bir video mesaj ile katılarak Uluslararası Barış ve Güven Yılının, Türkmenistan'ın girişimiyle BM tarafından açıklandığını belirtti ve Türkmenistan'a teşekkür etti. "Herkes güvende olana kadar kimse güvende olamaz" diyen Volkan Bozkır, küresel durum ışığında barış ve güven ihtiyacının hiç olmadığı kadar yüksek olduğunun altını çizdi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov konuşmasında, Uluslararası barış ve güven yılının barış kültürünün tesisine değerli katkısı olacağı inancıyla bu konuda çaba sarfedilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Diğer Haberler