uluslararasi-gozlemciler-ozbekistan-secimlerini-degerlendirdi

Uluslararası Gözlemciler Özbekistan Seçimlerini Değerlendirdi

Bağımsız Devletler Topluluğu Gözlemciler Heyeti: "Seçimler Uluslararası Normlara Uygun Gerçekleşti"

22 Aralık 2014 14:23

"Seçimler uluslararası normlara uygun gerçekleşti"
Özbekistan'da 535 adayın yarıştığı milletvekilliği seçim sürecini izleyen Bağımsız Devletler Topluluğu Gözlemciler Heyeti, seçimlerin ülkedeki yasalara ve uluslararası normlara uygun olarak yapıldığını belirtti.

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Gözlemciler Heyeti, Özbekistan'da dün yapılan parlamento seçimlerinin özgür ve şeffaf bir ortamda gerçekleştiğini bildirdi.

BDT Gözlemciler Heyeti Başkanı Sergey Lebedev, 76 gözlemciden oluşan heyetin 2 hafta boyunca ülkenin tüm illerindeki seçim sürecini izlediklerini ifade etti.

BDT gözlemcilerinin seçim öncesi ve seçim gününde ülkedeki toplam 700'den fazla seçim sandığının bulunduğu yeri ziyaret ederek incelemelerde bulunduğunu vurgulayan Lebedev, "Seçim ulusal seçim yasaları ve demokratik seçimlerle ilgili uluslararası normlara uygun olarak yapıldı" dedi.

Lebedev, bu seçimlerin özgür ve şeffaf olarak gerçekleştirildiğini ve yapılan seçimi olumlu olarak değerlendirdiklerini belirtti.

Seçimleri izleyen Şanghay İşbirliği Örgütü ve İslam Konferansı Teşkilatı gözlemci heyetleri de Özbekistan'da yapılan seçimlerin ülkedeki seçim yasalarına ve uluslararası normlara uygun olarak geçtiğini kaydetti.

Ülkedeki seçimleri, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Şanghay İşbirliği Örgütü, Bağımsız Devletler Topluluğu ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın yanı sıra Türkiye'nin de arasında bulunduğu 50'den fazla ülkeden 300'e yakın uluslararası gözlemci izledi.

Ülkedeki 4 siyasi partiden 535 adayın milletvekilliği için yarıştığı parlamento seçimleri resmi olmayan sonuçlarının, Merkez Seçim Komisyonu tarafından bugün akşam açıklanması bekleniyor.

Seçimlerde, parlamentonun alt kanadı olan Yasama Meclisi'ne 150 milletvekilinin seçilmesi öngörülürken, bu milletvekillerinin 135'i siyasi partilerden, 15'i Özbekistan Ekoloji Hareketi'ne ayrılan kontenjandan seçilecek.





Anahtar Kelimeler: Özbekistan, Seçim,

Diğer Haberler