uluslararasi-para-fonu-turkmenistan-i-ziyaret-etti

Uluslararası Para Fonu Türkmenistan’ı ziyaret etti

Uluslararası Para Fonu, Türkmenistan'daki ekonomik büyümenin istikrarını doğruladı ve ülkenin makroekonomik göstergelerini olumlu değerlendirdi.

08 Ekim 2018 14:08

Türkmen Devlet Haber Ajansı TDH’nin açıklamasına göre, 1 Ekim ile 5 Ekim 2018 tarihleri arasında Natalia Tamiris  önderliğindeki Uluslararası Para Fonu IMF’den  bir temsilci heyet,  Türkmenistan’ı ziyaret ederek  başkent Aşkabat’da Türkmenistan'ın ekonomi politikası alanındaki zorlukları ve önceliklerini tartışmak ve  makroekonomik dengeler ile  mali durumun gelişimi hakkında değerlendirmelerde bulunmak için bir dizi temasta bulundular.

Uluslararası Para Fonu, ziyaret sonrası düzenlediği roporunda,Türkmenistan'daki ekonomik büyümenin istikrarını doğruladı ve ülkenin'ın makroekonomik göstergelerini olumlu değerlendirdi.

IMF Heyeti Türkmen Hükümet yetkilileri, iş dünyası temsilcileri, finans sektörü ve diplomatik topluluk temsilcileriyle bir dizi toplantı düzenledi. Bu toplantılarda; Türkmenistan'da başlatılan sosyo-ekonomik reformların ana sonuçları hakkında bilgi edinilerek mali ve ekonomik durumun analizi, para politikası, ulusal programların uygulanması ve makroekonomik göstergeler ile elde edilen sonuçlar değerlendirildi.

Ziyaretin sonunda Natalia  Tamiris, Türkmenistan'daki ekonomik büyümenin göstergelerinin genel olarak sabit ve istikrarlı  kaldığını belirten bir açıklama yaptı. Açıklamasında Ekonomik büyümenin yapısında, ithalatı azaltmaya yönelik politikalardan kaynaklanan, bir değişim olduğuna ve ihracatın iç talebi karşılama oranının düştüğüne dikkat çekti.

Ayrıca IMF'nin yaptığı  basın açıklamasında, dünya petrol piyasasında petrol fiyatlarındaki artışın, Türkmensitan’ın ekonomisi, dış ticareti, ana mali planın uygulanması ve  devlet bütçesi üzerinde olumlu bir etkisi olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca ; Türkmenistanda  2019 yılından itibaren  su, doğalgaz, elektrik ve tuzun bedava sağlanması uygulamasının  kaldırılmasına yönelik yeni kararın, devlet kaynaklarının korunmasına, enerji ve su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına yardımcı olacağına değinilerek Devlete ait işletmelerin yeniden yapılandırılması ya da özelleştirilmesi sürecine devam edilmesinin piyasa ekonomisine  geçiş için bir teşvik olacağı,  verimliliği ve üretkenliği artırarak kamu maliyesi ve dış ticaret dengesi üzerindeki baskıyı azaltacacağına dikkat çekildi.

İMF Uzmanlarına  göre, uzun vadede, doğal gaz, petrokimya ve diğer ürünlerin ihracatındaki artışla Türkmenistan'daki ekonomik büyümeye destek sağlanacak.

Türkmenistan’ın, IMF ile herhangi bir kredi anlaşması bulunmuyor.

Anahtar Kelimeler: Uluslararası Para Fonu, Türkmenistan,

Diğer Haberler