uluslararasi-turk-kultur-ve-miras-vakfi-italya-da-nesimi-gunleri-gerceklestirdi

Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı İtalya`da Nesimi Günleri gerçekleştirdi

Dahi düşünür ve şair İmadeddin Nesimi`nin doğumunun 650. yıl dönümü dolayısıyla İtalya`nın çeşitli kentlerinde ''Nesimi Günleri'' düzenlendi

18 Aralık 2019 10:33

 

Dahi düşünür ve şair İmadeddin Nesimi`nin doğumunun 650. yıldönümü dolayısıyla 2019 senesinin Nesimi Yılı ilan edilmesi ile ilgili Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev`in imzaladığı kararname doğrultusunda Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı ve Azerbaycan Cumhuriyeti`nin İtalya Cumhuriyeti`ndeki Büyükelçiliği tarafından İtalya`nın çeşitli kentlerinde Nesimi Günleri isimli etkinlikler serisi düzenlendi.

Bu kapsamda ilk organizasyon, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı tarafından İtalyancaya çevrilerek yayınlanmış Nesimi Şiirleri kitabının Napoli Oryantal Araştırmalar Üniversitesi`nde 9 Aralık tarihinde düzenlenmiş tanıtım konferansı oldu.

Kitabın tanıtım etkinliği, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı, Azerbaycan Cumhuriyeti`nin İtalya Cumhuriyeti`ndeki Büyükelçiliği, Napoli Oryantal Araştırmalar Üniversitesi ve Sandro Teti yayınevinin birlikte organizasyonu ile gerçekleştirilildi. Organizasyona, Napoli Oryantal Araştırmalar Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, kentin bilim ve kültür çevrelerinden olan kişiler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren üniversitenin rektör yardımcısı Profesör Rita Librandi, dahi Nesimi`nin yaratıcılığı hakkında bilgi vererek, onun Azerbaycan hudutlarından uzaklarda, bütün Doğu halklarının toplumsal ve sanatsal düşüncesinin gelişiminde misilsiz hizmetleri olduğunu belirtti.

Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı, Büyükelçi Günay Efendiyeva konuşmasında, Türk Dünyası`nın dünya kültür ve sanatına bahşettiği dahi şahsiyetler arasında özel bir yeri olan Nesimi`nin yaratıcılığının rolünü anlattı. Yönetiminde bulunduğu Vakfın misyonunun Türk kültür mirasının korunması, öğrenilmesi ve uluslararası düzeyde tanıtılması olduğunu belirten Günay Efendiyeva, Nesimi Yılı kapsamında Vakfın gerçekleştirdiği faaliyetlerden ve gelecek projelerden bahsetti. Konuşmasında Nesimi Şiirleri kitabının öneminden bahseden Günay Efendiyeva, söz konusu kitabın Türk Dünyası`nın zengin kültür mirasının tanıtımı ile birlikte İtalyan okuyucuların dahi şairin yaratıcılığını daha da yakından öğrenmelerine olanak sağladığını söyledi.

Azerbaycan`ın İtalya Büyükelçisi Memmed Ahmedzade, dünya edebiyatının en öncü şahsiyetlerinden biri olan dahi düşünür Nesimi`nin yaratıcılığı ile ilgili bu etkinliğin düzenlenmesinden dolayı üniversite yönetimine teşekkürlerini bildirerek, böyle organizasyonların akademik alanda ilişkilerin genişlendirilmesine katkı sağladığını vurguladı. Kitabın yayınlanmasında önemli payı olan Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı`nın desteği ve Sandro Teti yayınevinin katkıları ile son yıllarda İtalya`da gerçekleştirilen projelerden bahseden Ahmedzade, Azerbaycan`ın kültür mirasının öğrenilmesi ve uluslararası düzeyde tanıtılması açısından bu çalışmaların büyük önem arzettiğini belirtti. Büyükelçi, Nesimi`nin Azerbaycan`ın edebi dilinin gelişimi ve edebiyatındaki önemli rolü hakkında bir konuşma gerçekleştirdi.

Napoli Oryantal Araştırmalar Üniversitesi Asya, Afrika ve Akdeniz Bölümü Başkanı Profesör Mikele Bernardini konu, fikir dolgunluğu, sanatsal mükemmelliği ile seçilen şairin zengin edebi mirası hakkında katılımcılara kapsamlı bilgi verdi.

Sandro Teti yayınevinin müdürü Sandro Teti, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı`nın desteği ile yönetiminde bulunduğu yayınevi tarafından basılmış şairin 100`den fazla gazel ve rubailerden oluşan eserler toplusunun, Nesimi yaratıcılığının İtalya`da tanıtılmasında önemli rolü olacağını ifade etti. Teti, değerli ve verimli işbirliğinden dolayı Vakfa teşekkür etti. 

Nesimi Günleri kapsamında ikinci etkinlik, 10 Aralık tarihinde Roma`nın en büyük üniversitesi olan Roma Sapienza Üniversitesi`nde büyük şairin anım konferansı ve Nesimi Şiirleri kitabının tanıtımı ile gerçekleştirildi. 

Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı, Azerbaycan Cumhuriyeti`nin İtalya Cumhuriyeti`ndeki Büyükelçiliği, Uluslararası Roma Sapienza Üniversitesi ve İtalya`nın Sandro Teti yayınevinin birlikte organizasyonu ile gerçekleştirilen etkinliğe üniversitenin öğretim üyeleri, bilim adamları, öğrenciler ve  diaspora temsilcileri katıldı.       

Tanıtım toplantısından önce Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, Roma Unitelma Sapienza Üniversitesi Rektörü, Sapienza Vakfı Başkanı Antonello Biacini ile yaptığı görüşmede yönetiminde bulunduğu Vakıf ile İtalya`nın yükseköğretim kurumları arasında işbirliği imkanlarını müzakere etti. Günay Efendiyeva yönettiği kurum hakkında kapsamlı bilgi vererek, gelecekte üniversitede Türk Dünyası Merkezi`nin kurulması önerisinde bulundu. Ardından taraflar arasında ortak işbirliğine dair fikir alışverişi yapıldı.

Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan üniversitenin Profesörü  Daniel Pommier Vincelli, Azerbaycan ve Türk Dünyası`nın kültürünün İtalya`da tanıtımı doğrultusunda Roma Sapienza Üniversitesi`nin faaliyeti ve bu hususta gerçekleştirilmekte olan bu etkinliğin öneminden bahsetti.Vincelli, tanıtım toplantısını düzenleyenlere teşekkür ederek, bunun gibi organizasyonların ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağladığını ifade etti.

Üniversitenin profesörleri Fabio L. Grassi ve Carlo G. Cereti, Nesimi`nin hayat ve yaratıcılığından bahsederek, onun edebi mirasının dünya düzeyinde araştırılmasının önemini vurguladı.

G. Efendiyeva, Nesimi Yılı dolayısıyla Azerbaycan ve dünyada gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi vererek, yakın tarihte Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mihriban Aliyeva`nın da katılımı ile ülke genelinde büyük şairin anısına 650 bin adet fidan dikme kampanyası yapıldığını belirtti. Vakıf Başkanı, yönetiminde bulunduğu kurumun Türk Dünyası`nın kültür mirasının yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması ile birlikte dünyada tanıtımı doğrultusundaki misyon ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.   

Azerbaycan`ın İtalya Büyükelçisi Memmed Ahmedzade, dünyaca ünlü büyük şair ve düşünür Nesimi`nin yaratıcılığı ile ilgili bu organizasyonun düzenlenmesinden dolayı Roma Sapienza Üniversitesi yönetimine teşekkürlerini bildirerek, böyle konferansların Azerbaycan ve İtalya arasında insani, akademik ve eğitim alanlarında ilişkilerin genişlendirilmesine önemli katkılar sağladığını belirtti. 

Sandro Teti yayınevinin müdürü Sandro Teti konuşmasında Türk Dünyası kültürü ve edebi mirasının tanıtımı ile ilgili yayınlardan bahsederek ve Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı ile işbirliğinin önemine değindi.

İmadeddin Nesimi`nin eserlerini İtalyancaya tercüme eden Türkolog uzman Marilena Rea, konuşmasında, kitap üzerinde çalıştığı zaman yaşadığı derin hisleri katılımcılarla paylaştı.

İtalya`da düzenlenmiş Nesimi Günleri`nin son durağı Venedik kenti oldu. 11 Aralık tarihinde İtalya`nın Venedik kentinde bulunan Ca’ Foscari Üniversitesi`nde Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı, Azerbaycan Cumhuriyeti`nin İtalya Cumhuriyeti`ndeki Büyükelçiliği ve söz konusu üniversitenin birlikte organizasyonu ile son konferans gerçekleştirildi.

Etkinlik başlamadan önce Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, Ca’ Foscari Üniversitesi Rektörü Michele Bugliesi ile  bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Vakıf ile üniversite arasında işbirliği imkanları müzakere edildi. Yönetiminde bulunduğu kurumun faaliyet alanları hakkında bilgi veren G. Efendiyeva, Vakfın dünyanın çeşitli üniversitelerinde Türk Dünyası Merkezleri`nin kurulması projesinden bahsederek, bu hususta Ca’ Foscari Üniversitesi ile işbirliğinin mümkün olabileceğini belirtti. Görüşmede taraflar arasında gelecek işbirliği üzerinde mutabakata varıldı.      

Organizasyonda, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, Azerbaycan`ın İtalya Büyükelçisi Memmed Ahmedzade, Ca’ Foscari Üniversitesi`nde Azerbaycan Araştırmaları`na dair faaliyetlerin yöneticisi profesör Carlo Frappi, İtalya`nın ünlü Türkolog bilim adamı Can Piero Bellinceri, Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı`nın Uluslararası Kalkınmaya Yardım Ajansı Genel Müdür yardımcısı Aliye Ağazade konuşma yaparak dahi Azerbaycan şairi İmadeddin Nesimi`nin zengin edebi mirası, onun Azerbaycan edebiyatındaki önemli yeri, şairin anısının ebedileştirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiş organizasyonlar konusunda bilgi verdiler.

Konferansa üniversitenin öğretim üyeleri, öğrencileri, kentin bilim, akademi ve kültür çevrelerinden olan insanlar katıldı.

İtalya`nın her üç kentinde düzenlenmiş etkinliklerin sanatsal bölümünde, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı tarafından hazırlanmış, Nesimi`nin hayat ve yaratıcılığını konu alan Ebedi Aşk Güneşi isimli belgesel katılımcıların beğenisine sunuldu.

İtalya`nın Roma, Napoli ve Venedik kentlerinde düzenlenmiş etkinliklerde Nesimi`nin şiirleri Azerbaycan`ın Halk Sanatçısı Mehriban Zeki`nin ifası ile sanatsal müzikal format eşliğinde seslendirildi ve katılımcıların büyük beğenisini kazandı.

 

 

 

Anahtar Kelimeler: Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı, Nesimi Günleri, İtalya, İmadeddin Nesimi,

Diğer Haberler