unesco-da-azerbaycan-donemi-g-77-ve-cin-grubu-baku-liderliginde-toplandi

UNESCO’da Azerbaycan dönemi: G-77 ve Çin grubu Bakü liderliğinde toplandı

Azerbaycan’ın başkanlığında, G-77 ve Çin Grubu’nun 2026 yılındaki ilk Genel Kurul toplantısı, Paris'teki UNESCO Genel Merkezinde gerçekleştirildi.

10 Şubat 2026 14:39

Azerbaycan, uluslararası diplomasideki stratejik rolünü güçlendirmeye devam ediyor.

Azerbaycan’ın başkanlığında, G-77 ve Çin Grubu’nun 2026 yılındaki ilk Genel Kurul toplantısı, Paris'teki UNESCO genel merkezinde gerçekleştirildi.

Toplantı, Küresel Güney ülkelerinin sesinin uluslararası platformlarda daha gür çıkması adına kritik bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Küresel Güney’in Çıkarları Önceliğimiz Olacak

Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan Azerbaycan’ın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Elman Abdullayev, gruba gösterilen güvenden dolayı üye devletlere teşekkür etti.

Azerbaycan’ın başkanlık dönemi stratejisini açıklayan Abdullayev, şu noktaların altını çizdi:

Öncelikli Gündem: Küresel Güney ülkelerinin çıkarları UNESCO ajandasında en üst sırada tutulacak.

Dayanışma Vurgusu: BM sistemi içerisinde çok taraflılığın ve iş birliğinin güçlendirilmesi, bölgesel zorluklara karşı tek çözüm yolu olarak sunuldu.

Tematik Odak: Eğitim, bilim, kültür ve iletişim alanlarının yanı sıra; Afrika önceliği, küçük ada devletleri ve gençlik projelerine özel önem verilecek.

Genel Direktör Halid El-Anani’den Destek

Toplantının ana konuşmacısı olan UNESCO Genel Direktörü Halid El-Anani, Azerbaycan’ın başkanlığında başlatılan bu girişimi takdirle karşıladı.

UNESCO’nun 80. yıl dönümü çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetlerin; örgütün temel misyonu olan barış ve dayanışmayı güçlendirdiğini belirten El-Anani, reform sürecinde üye devletlerle şeffaf bir diyalog yürütmenin önemine değindi.

Bakü’nün Küresel Diyalogdaki Artan Rolü

Genel Kurul kapsamında, göreve yeni başlayan daimi temsilciler tebrik edilirken, UNESCO’nun 80. yılına özel projeler ve grubun gelecek faaliyet planı detaylıca incelendi.

Siyasi gözlemciler, Azerbaycan’ın G-77 ve Çin Grubu başkanlığını üstlenmesini; ülkenin uluslararası örgütlerdeki artan ağırlığının ve küresel dayanışmaya sunduğu yapıcı katkının bir tescili olarak yorumluyor.

G-77 ve Çin Grubu Nedir?

G-77, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik çıkarlarını teşvik etmek ve Birleşmiş Milletler bünyesindeki ortak müzakere kapasitelerini artırmak amacıyla kurulan, bugün 130'dan fazla üyesi bulunan en büyük hükümetlerarası platformlardan biridir.

Anahtar Kelimeler: UNESCO’da Azerbaycan dönemi, G-77 ve Çin grubu Bakü liderliği, Paris'teki UNESCO genel merkezi, Azerbaycan’ın UNESCO Daimi Temsilcisi, Elman Abdullayev, UNESCO Genel Direktörü Halid El-Anani,

Diğer Haberler