unrcca-nin-orta-asya-da-onleyici-diplomasi-faaliyetleri

UNRCCA’nın, Orta Asya’da Önleyici Diplomasi Faaliyetleri

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığında yapılan toplantıda, merkezi Aşkabat'da bulunan BM Orta Asya  Bölgesel Önleyici Diplomasi Merkezi 'nin faaliyetleri değerlendirildi.

15 Şubat 2018 14:56

Merkezi Aşkabat’ta bulunan BM Orta Asya  Bölgesel Önleyici Diplomasi Merkezi (UNRCCA) yetkilileri, 2017 yılında yapılan çalışmalar ve  2018 yılı çalışma programı hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığında yapılan toplantıya Türkmenistan’daki yabancı misyon şefleri, UNRCCA yetkilileri ve Türkmen Dışişleri Bakanlığı uzmanları katıldı.

Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vefa Hacıyev’in açılış konuşmasının ardından, BM Orta Asya Bölgesel Önleyici Diplomasi Merkezi  Başkanı Natalia Gherman açıklamalarda bulundu.

Önleyici diplomasinin, BM’nin temel işlevlerinden biri olduğunu vurgulayan Vefa Hacıyev; onuncu yılını tamamlayan merkeze ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti ve Türkmenistan’ın barışı koruma adına yaptığı girişimlerin, uluslararası toplumun ilgisini çektiğini vurguladı.

UNRCCA Başkanı ve BM Genel Sekreteri’nin Orta Asya Özel Temsilcisi Natalia Gherman, son bir yılda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi ve 11 Aralık’ta Orta Asya ve Afganistan Dışişleri Bakanları toplantısında belirlenen 2018-2020 eylem planının kalıcı bölgesel  barış için önemine dikkat çekti.

Merkezin faaliyetlerinin güvenlik ve siyasi konularla sınırlı olmadığını vurgulayan temsilci Gherman,  sınır aşan su kaynaklarının rasyonel kullanılması ve Aral Gölü konusuna da değindi.

UNRCCA Başkanı Natalia Gherman, özellikle Aral Denizi Kurtarma Uluslararası Fonu'ndaki başkanlığı sırasında Aral Denizi'nin sorunlarına eğilme konusunda  Türkmenistan hükümeti ile aktif işbirliği yaptıklarını ve bu konuda beraber çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler: BM Orta Asya  Bölgesel Önleyici Diplomasi Merkezi, Orta Asya'da Önleyici Diplomasi Faaliyetleri, Türkmenistan, Aşkabat, Aral Denizi'nin Sorunları, Aral Gölü,

Diğer Haberler