urk-tarihinin-ilk-izleri-saymali-tas

Тürk Tarihinin İlk İzleri: Saymalı Taş

“İşlemeli” veya “desenli taşlar” anlamına gelen Saymalı Taş Türk tarihi açısından önemli bir yere sahip.

09 Haziran 2021 13:21

Tanrı Dağlarının zirvesinde bulunan Saymalı Taş, Türk tarihinin en eski izlerini taşıyan bir yer konumunda. Eski Türklerin bu dağ zirvesine çıkarak tengriye kurban adaması ve kayaların üzerine resimler çizmesi, Türk tarihinin oldukça eski ve köklü bir medeniyete dayandığının bir göstergesi. 
Deniz seviyesinden ortalama 3500 rakımda bulunan Saymalı Taş bölgesinde açık hava müzesi niteliğindeki kaya sanatı koleksiyonu mevcut. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda Saymalı Taş’ta 10 bin kaya üzerine yaklaşık 100 bin resim çizildiği tespit edilmiştir. Bu resimlerin ne zaman ve nasıl çizildiği henüz netleştirilememişse de M.Ö. 5000 ile M.S. 1000 arasında çizilmiş oldukları ileri sürülmektedir.
Kayaların bulunduğu alanın iklim şartları sebebiyle, bu resimler çizildiği ilk günkü gibi kalmış. Zorlu ve uzun bir at yolculuğuyla ulaşılan tarihin en eski bölgesine sadece Ağustos ayında gidilebiliyor. Diğer zamanlarda, kar koşulları bölgeye ulaşımı imkansız hale getiriyor.
Kaya resimlerinde at, geyik, kurt, insan ve av sahnelerinin yanı sıra bazı soyut tasvirler de yer alıyor. Bu tasvirler, resimleri çizen insanların kültürleri, yaşayışları ve hayal dünyaları hakkında değerli bilgiler veriyor.

Diğer Haberler