uygurlarin-surgundeki-lideri-rabia-kadir-39-den-carpici-iddia

Uygurların Sürgündeki Lideri Rabia Kadir'den Çarpıcı İddia

Rabia Kadir: Çin bayramın birinci günü en az 2000 Uygur Türkünü katletti.

06 Ağustos 2014 17:39

Doğu Türkistan olarak da bilinen, Çin'in Şincan Uygur Özerk Bölgesi bir kez daha baskı ve şiddet haberleriyle dünya gündeminde...
Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir, sadece Ramazan Bayramı'nın birinci günü, Çin güvenlik güçlerinin açtığı ateşte, 2 binden fazla Uygur Türkünün öldürüldüğünü iddia etti.

Özellikle başkent Urumçi'de baskı giderek artıyor.

Sakallı erkeklerin ve başörtülü kadınların belediye otobüsüne binmesinin yasaklandığı bildirildi

 Uygurların sürgündeki lideri Rabia Kadir, Çin'i "Uygur Türklerine karşı sistematik soykırım" yapmakla suçladı.

Tokyo'da düzenlenen bir konferansta konuşan Kadir, Ramazan Bayramında çıkan kargaşada öldürülen Uygur sayısının 2 binden fazla olduğunu,Çin'in ise gerçekleri örtbas ettiğini iddia etti.
Ramazan Bayramı sabahı,Yarkent bölgesinde başörtülü kadınlara saldırı düzenlenmiş, olayı protesto edenlere güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu  96 kişinin hayatını kaybettiği duyurulmuştu.

Uygur Türklerinin protestosunun kanlı şekilde bastırılmasına yardım eden 6 Çinliye 15'er bin dolar, 47 kişiye de bin 500'er dolar ödül dağıtılmıştı.
Son aylarda özellikle Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de baskılarını arttıran Çin polisi, düzenlediği operasyonlarda çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Tutuklulardan bir çoğu "bölücülük" suçlamasıyla idam edilmiş, uluslararası insan hakları örgütleri mahkemenin ve öne sürülen delillerin şaibeli olduğuna dikkati çekmişti.

Bölgedeki asimilasyon ve baskıya ilişkin yeni haberler de geliyor.
Son olarak sakallı erkekler ile başörtülü kadınların belediye otobüslerine binmesi yasaklandı.

Ramazan ayında kamu çalışanları ve öğrencilerin oruç tutması da yasaklanmış, camilere halkın girişi kısıtlanmıştı.

Uluslararası insan hakları savunucuları, kültürel ve dini alanda artan baskıyı bölgedeki tansiyonun kaynağı olarak gösteriyor.

Çoğu Uygur 20 milyondan fazla Türkün yaşadığı Doğu Türkistan, 1949'da Çin hakimiyetine girerek bağımsızlığını kaybetmiş ve Şincan Uygur  Özerk Bölgesi adını almıştı.




Anahtar Kelimeler: Doğu Türkistan, Uygur, Rabia Kadir, 2000 Uygur Öldürüldü, Uygur Özerk Bölgesi,

Diğer Haberler