van-in-ekonomik-potansiyeli-ve-azerbaycan-ile-kurulabilecek-stratejik-ortaklikla

Van’ın ekonomik potansiyeli ve Azerbaycan ile kurulabilecek stratejik ortaklıklar masaya yatırıldı

Van iş dünyası ile Azerbaycanlı yatırımcıları bir araya getiren "Azerbaycanlı İş İnsanları Toplantısı", iki ülke arasındaki ticari bağları güçlendirmek amacıyla online platformda gerçekleştirildi.

16 Aralık 2025 16:09

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) iş birliğinde düzenlenen çevrimiçi toplantıda, Van’ın ekonomik potansiyeli ve Azerbaycan ile kurulabilecek stratejik ortaklıklar masaya yatırıldı.

Van iş dünyası ile Azerbaycanlı yatırımcıları bir araya getiren "Azerbaycanlı İş İnsanları Toplantısı", iki ülke arasındaki ticari bağları güçlendirmek amacıyla online platformda gerçekleştirildi.

Toplantıya Van TSO Başkanı Necdet Takva, Bakü Ticaret Başmüşaviri Murat Yaman, Azerbaycan Sahibkarlar Konfederasyonu (ASK) Başkan Vekili Vugar Zelyanov ve çok sayıda iş insanı katıldı.

8 Yıllık Bekleyiş Fırsata Dönüşmeli

Toplantıda konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van ile Azerbaycan arasındaki tarihi ve kültürel bağların altını çizerek özeleştiride bulundu. 2017 yılında Bakü’ye yaptıkları ziyareti hatırlatan Takva, "Ne yazık ki aradan 8 yıl geçmesine rağmen Azerbaycan’dan şehrimize somut bir geri dönüş olmadı. Azerbaycan’ın Türkiye ile kurmak istediği yakın iş imkanlarının farkındayız; bunu artık fırsata çevirmeliyiz" dedi.

Hayvancılıkta "Ortak Endüstri" Çağrısı

Başkan Takva, Van ve Azerbaycan’ın üretim alışkanlıklarının benzerliğine dikkat çekerek özellikle hayvancılık sektöründe iş birliği teklif etti:

Küçükbaş Hayvan Potansiyeli: Van’ın 3,5 milyon küçükbaş hayvan varlığıyla Türkiye birincisi olduğunu belirten Takva, Azerbaycan’ın da benzer bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Bilgi Paylaşımı: İki bölge arasındaki hayvancılık bilgisinin ve sanayisinin birleştirilerek ortak endüstriyel adımlar atılabileceği ifade edildi.

Turizm ve İran Faktörü

Van’ın turizm verilerine değinen Takva, 2025 yılının sonu itibarıyla yaklaşık 800 bin İranlı turisti ağırladıklarını ve bu kitlenin %90’ının Azerbaycan asıllı olduğunu belirtti.

Ortak dil ve kültürün turizmde büyük bir avantaj olduğunu söyleyen Takva, Azerbaycan’dan Türkiye’ye gelen 1 milyonluk turist sayısının Van odağında daha yukarı çekilebileceğini kaydetti.

Zengezur Koridoru ve Normalleşme Süreci

Bölgesel iş birliği için Ermenistan üzerinden normalleşme adımlarının kritik olduğunu ifade eden Necdet Takva, Zengezur Koridoru’nun açılmasıyla ilişkilerin yeni bir boyuta evrileceğini savundu:

"Zengezur Koridoru ile ilişkilerimiz çok daha iyi bir düzeye gelecek. Ortak sanayi bölgeleri ve lojistik merkezler kurma şansımız var. Kapımız Azerbaycanlı kardeşlerimize her zaman açık."

Toplantı, iki ülke iş dünyası temsilcilerinin karşılıklı görüş alışverişi ve somut projeler üzerindeki değerlendirmeleriyle sona erdi.

Anahtar Kelimeler: Azerbaycanlı İş İnsanı Toplantısı_Van, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Vugar Zelyanov, Necdet Takva, Van ile Azerbaycan,

Diğer Haberler