yemeklerin-sahi-besparmak

Yemeklerin şahı Beşparmak

Kırgız ve Kazakların geleneksel lezzeti olarak bilinen beş parmak yemeği, adını çatal, kaşıkla değil elle yenmesinden alıyor.

29 Nisan 2021 09:22

Yapımı oldukça kolay olan bu yemeğin hazırlanma süresi oldukça uzun.

Çünkü etin yumuşak olarak servis edilmesi gerekiyor. 
Beşparmak’ın ana malzemeleri et, erişte ve soğan. Önce et kısık ateşte saatlerce haşlanıyor. Ardından et suyunda haşlanmış erişte ile soğan ilave edilerek karıştırılıyor. Beşparmak yapımında bazen at eti de kullanılabiliyor.
Beşparmak, yemeklerin şahı olarak biliniyor. Eve gelen misafirlere en son beşparmak yemeği ikram ediliyor. Yemeğin pişme süresi ne kadar uzun olursa misafir de o kadar uzun kalıyor. Misafire çok önem veren Kırgızlar konuğunu uzun süre ağırlayabilmek için Beşparmak’ın pişme süresini uzun tutuyor. 
Yemeğin ritüelinde ise, sofraya oturulur, ellerin yıkanması için tas ve su getirilir. Herkes sırayla ellerini yıkar. Sonra Beşparmak yemeği gelir. Herkes kendi tabağına yemeğini alır ve beş parmağını kullanarak yemek yenmeye başlanır.

Diğer Haberler