yoruk-gelenegi-iftar-sofralarinda-da-yasiyor

Yörük geleneği iftar sofralarında da yaşıyor

Ramazanı yaylalarda kurdukları kıl çadırlarında karşılayan Yörükler, dağlık ve engebeli arazideki zorlu yaşama rağmen ramazan ayına ayrı önem veriyor.

12 Nisan 2022 18:55

Sac üzerinde yufka ekmek yapan Yörükler, iftar sofralarını özenle hazırlıyor.

Toroslar'da kurdukları kıl çadırlarda yaşayan Yörüklerin iftar sofralarını un aşı, keşkek, kömbe, bükme, bulgur pilavı ve hoşaf ile kurutulmuş etten yapılan yemekler süslüyor.

Odun ateşinde kara tencerelerde pişirilen bulgur pilavı, dibekte dövülen buğdaydan yapılan keşkek, tereyağı, un ve tuzdan yapılan un aşı, kuru meyvelerden hazırlanan hoşaf, kurutulmuş etten yapılan yemekler, içerisine peynir ve yeşillikler konularak sacda pişirilen bükme (gözleme), koyun yoğurdu ve deriye basılan keçi peyniri, iftar sofralarını süslüyor.

Tuluk dedikleri keçi derisinden yaptıkları yayıkta ayran döverek yağ çıkaran yörükler, iftar sofralarına içecek olarak ayran hazırlıyor.

İftar sofralarını Orta Asya'dan Anadolu'ya taşıyan yörükler kültürlerini yaşatmaya devam ediyor.

 

Diğer Haberler