ytbnin-turk-dunyasi-yuksekogretiminde-ortaklik-programi-basladi

YTB'nin "Türk Dünyası Yükseköğretiminde Ortaklık Programı" başladı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB) "Dilde, fikirde, işte birlik" şiarıyla hayata geçirilen Türk Dünyası Yükseköğretiminde Ortaklık Programı başladı.

07 Eylül 2026 16:37

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca (YTB), “Dilde, fikirde, işte birlik” şiarıyla hayata geçirilen Türk Dünyası Yükseköğretiminde Ortaklık Programı başladı.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Macaristan’dan akademisyen ve uzmanların katıldığı program, 7-11 Eylül tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek.

Programın YTB’de düzenlenen açılışına YTB Başkanı Abdulhadi Turus, TBMM Türkiye Özbekisan Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve ORTAK Programı Akademik Koordinatörü Prof. Dr. Şefika Şule Erçetin katıldı.

“Türk dünyasında ortak çalışmalar güçlendirilmeli”

Açılışta konuşan YTB Başkanı Abdulhadi Turus, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) bünyesinde ortak kurum ve politikaların oluşmaya başladığına dikkati çekerek, İsmail Gaspıralı’nın “dilde, fikirde, işte birlik” anlayışının hayata geçirilmesi için çalıştıklarını belirtti.

TBMM Türkiye Özbekisan Dostluk Grubu Başkanı Mesten ise Türkistan’dan Anadolu’ya uzanan ortak ilim ve kültür mirasına işaret ederek, eğitim alanındaki işbirliklerinin bu ortak geleneğin sürdürülmesi açısından önem taşıdığını ifade etti.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Türk dünyasında ortak çalışmaların geliştirilmesi için bilgi ve insan kaynağının ortaklaşa güçlendirilmesi gerektiğini vurgularken, ORTAK Programı Akademik Koordinatörü Prof. Dr. Şefika Erçetin de ortak programını “gönüllerdeki birliği eyleme dönüştürme iradesi” olarak nitelendirdi.

Eğitim alanında ortaklıklar ele alınacak

Program kapsamında Türk dünyası ülkeleri arasındaki eğitim işbirliklerinin yanı sıra teknolojik ve akademik ortaklıklar ele alınacak. Çalışmalarla ülkeler arasındaki bağların ve ortak projelerin geliştirilmesine katkı sağlanması hedefleniyor.

Anahtar Kelimeler: Turus, Türk, YTB,

Diğer Haberler