
07 Eylül 2026 10:16
A Milli Kadın Voleybol Takımı, Trendyol 2026 CEV Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası finalinde İtalya’yı 3-2 yenerek üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu.
İstanbul’daki Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanan final karşılaşmasında Türkiye ile İtalya karşı karşıya geldi. Büyük çekişmeye sahne olan mücadelede ay-yıldızlılar, rakibini 16-25, 25-22, 12-25, 25-21 ve 15-10’luk setlerle mağlup ederek altın madalyaya uzandı.
Karar setinde üstünlüğünü ortaya koyan Filenin Sultanları, karşılaşmayı 3-2 kazanarak 2023’te elde ettiği Avrupa şampiyonluğunun ardından kupayı bir kez daha Türkiye’ye getirdi.
Finalde geri dönüş
Karşılaşmanın ilk setinde İtalya, Paola Egonu ve Ekaterina Antropova’nın etkili hücumlarıyla üstünlük kurdu. Rakip takım ilk seti 25-16 kazanarak mücadelede 1-0 öne geçti.
İkinci sette de oyuna iyi başlayan İtalya karşısında geriye düşen milliler, Vargas’ın etkili hücumlarıyla farkı kapattı. Zehra Güneş’in bloğuyla ilk kez öne geçen Türkiye, seti 25-22 kazanarak skoru eşitledi.
Üçüncü sette İtalya yeniden oyunun kontrolünü ele aldı. Antropova’nın servisleri ve hücumdaki etkinliğiyle farkı açan İtalya, seti 25-12 kazanarak 2-1 öne geçti.
Dördüncü sette ise Filenin Sultanları’nın geri dönüşü başladı. Zehra Güneş’in blokları ve Eda Erdem Dündar’ın hücumlarıyla üstünlük sağlayan milliler, set boyunca avantajını korudu. Vargas’ın sayısıyla seti 25-21 kazanan Türkiye, maçı karar setine taşıdı.
Karar setinde rakibine üstünlük sağlayan ay-yıldızlılar, 15-10’luk skorla seti ve maçı kazanarak Avrupa şampiyonluğunu ilan etti.
Türkiye ikinci kez Avrupa şampiyonu
Türkiye, 2023 yılında Sırbistan’ı finalde 3-2 yenerek tarihinde ilk kez Avrupa şampiyonu olmuştu.
2026’da da finalde İtalya’yı aynı skorla geçen milliler, organizasyonda ikinci kez altın madalya kazanmayı başardı.
Filenin Sultanları, turnuvayı 8 galibiyet ve 1 mağlubiyetle tamamladı. Grup aşamasında Letonya, Slovenya, Macaristan ve Almanya’yı mağlup eden Türkiye, Polonya’ya kaybetti.
Milliler, son 16 turunda Azerbaycan’ı, çeyrek finalde Almanya’yı, yarı finalde ise Sırbistan’ı geçerek finale yükseldi.
Türkiye, 2028 Olimpiyatları’na kota aldı
Avrupa şampiyonluğuyla birlikte Türkiye, 2028 Los Angeles Olimpiyatları’na katılma hakkı da elde etti.
Filenin Sultanları, kadın voleybolunda Avrupa kıtasından 2028 Olimpiyatları’na kota alan ilk ülke oldu. Avrupa’dan olimpiyatlara katılacak diğer ülkeler, gelecek yıl düzenlenecek Dünya Şampiyonası ve FIVB dünya sıralamasına göre belirlenecek.
Devlet erkanından tebrik mesajları
A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın Avrupa şampiyonluğu, devlet erkanından da tebrik mesajlarıyla karşılandı.
Emine Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Filenin Sultanları’nı kutlayarak başarılarının devamını diledi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da millileri tebrik ederken, İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Avrupa’nın zirvesindeyiz. Tebrikler Filenin Sultanları.” ifadelerini kullandı.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ise ay-yıldızlıların üst üste ikinci Avrupa şampiyonluğunun Türkiye’ye büyük gurur yaşattığını belirterek sporcuları, teknik heyeti ve başarıda emeği geçenleri kutladı.
Anahtar Kelimeler: A Milli Kadın Voleybol Takımı, Avrupa Voleybol Şampiyonası,