bagimsiz-devletler-toplulugu-bdt-disisleri-bakanlari-konseyi-toplantisi-moskov

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı Moskova'da yapıldı.

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kulubayev Moskova’da Yoğun Diplomasi Trafiğine Katıldı

21 Nisan 2026 11:48

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev, Moskova’da düzenlenen temasları kapsamında hem Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına hem de Orta Asya ülkeleri ile Rusya arasındaki IX. Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldı.

BDT’nin 35. yıl dönümü çerçevesinde gerçekleştirilen toplantıda, üye ülkeler uluslararası gündemin temel başlıklarını ve bölgesel güvenlik konularını ele aldı. Görüşmelerde, güncel tehditler ve zorlukların yanı sıra iş birliğinin geliştirilmesi ve çok taraflı diyalogun güçlendirilmesi üzerinde duruldu.

Toplantı sonunda, BDT’nin üst organlarının değerlendirmesine sunulacak çeşitli belge taslakları onaylandı. Taraflar, düzenli diyalog ve ortaklığın derinleştirilmesine olan bağlılıklarını yineledi. Bir sonraki toplantının Ekim 2026’da Avaza Ulusal Turizm Bölgesi’nde yapılacağı açıklandı.

Kulubayev ayrıca Orta Asya ülkeleri ve Rusya dışişleri bakanlarının katıldığı IX. toplantıda da yer aldı. Burada yaptığı konuşmada ekonomi, ticaret, enerji, ulaştırma ve çevre alanlarında iş birliğinin artırılmasının stratejik önemine dikkat çekti.

Küresel tehditlere karşı ortak hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Kulubayev, ticaret ve taşımacılığın önündeki tarife dışı engellerin kaldırılması çağrısında bulundu.

Toplantıların sonunda taraflar, karşılıklı ilgi alanlarına giren konularda düzenli ve güvene dayalı görüş alışverişinin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldı.

Anahtar Kelimeler: kırgızistan, kulubayev, moskova, bdt,

Diğer Haberler