
14 Mayıs 2026 14:49
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Kazakistan’ın başkenti Astana’da büyük bir coşkuyla karşılandı.
İki ülke arasında stratejik iş birliğini derinleştiren çok sayıda anlaşmaya imza atılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Türk Dünyası Yüzyılı" vurgusu zirveye damga vurdu.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından Bağımsızlık Sarayı’nda resmi törenle karşılanan Erdoğan, heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen imza törenine başkanlık etti. Zirvede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da hazır bulundu.
Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi 6. Toplantısı
Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi’nin altıncı toplantısı kapsamında bir araya gelen liderler; ticaretten enerjiye, savunma sanayiinden ulaştırmaya kadar geniş bir yelpazede yeni iş birliği kapılarını araladı.
Toplantıda öne çıkan kritik başlıklar:
Savunma ve Enerji: İki ülke arasında savunma sanayii ve enerji alanındaki projelerin hızlandırılması kararlaştırıldı.
Ekonomik Hedefler: Ticaret hacminin artırılması için yeni mekanizmaların devreye alınması konusunda mutabık kalındı.
Küresel Meseleler: Bölgesel güvenlik ve uluslararası politikadaki güncel gelişmeler değerlendirildi.
"Türk Dünyası Yüzyılı" Vizyonu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı öncesi yaptığı açıklamalarda Türk dünyasının birliği ve geleceğine dair tarihi mesajlar verdi.
Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurumsal olarak güçlendirilmesi gerektiğine değinen Erdoğan şunları kaydetti:
"Türkiye-Kazakistan ilişkileri, geliştirilmiş stratejik ortaklık çerçevesinde her alanda ilerlemeye devam ediyor. Değerli kardeşim Tokayev ile teşkilatımızı güçlendirme noktasında mutabıkız. Önümüzdeki dönemi inşallah 'Türk Dünyası Yüzyılı' yapacağız."
Kazakistan’daki Reformlara Destek
Konuşmasında Kazakistan’daki iç gelişmelere de değinen Erdoğan, 15 Mart’taki referandumda halkın büyük desteğini alan yeni anayasanın Kazakistan’a hayırlar getirmesini diledi. Ayrıca Kazak halkının Vatan Savunucuları Günü ve Zafer Bayramı’nı da yürekten tebrik etti.
Anahtar Kelimeler: Erdoğan - Türk Dünyası Yüzyılı, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Tokayev ve Erdoğan,