
12 Ekim 2026 16:03
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının “Türk Dünyası Diyalogları: Ortak Gelecek, Ortak Vizyon” başlıklı paneli, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’da yapıldı.
Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) görünürlüğünün artırılması ve ülkeler arasındaki kültürel etkileşimin güçlendirilmesi amacıyla organiza edilen Panel, 29-30 Ekim tarihlerinde Ankara’da yapılacak TDT 13’üncü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesinde gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında düzenlendi.
Panele video mesaj gönderen Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Duran, uluslararası sistemin jeopolitik rekabetten enerji ve gıda güvenliğine, iklim değişikliğinden dezenformasyona kadar birçok sınamayla karşı karşıya olduğunu belirtti.
Türk dünyasının bu süreçte ortak akıl ve güçlü eş güdüm içerisinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Duran, ortak hareket etmenin tarihi bir sorumluluk olduğuna dikkati çekti. Duran, Türk dünyasının geleceğinin köklü mirasından aldığı ilhamla çağın gereklerine uygun adımlar atılmasıyla şekilleneceğini ifade etti.
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de Ankara’da gerçekleştirilecek zirvenin Türk dünyası arasındaki birlik ve beraberliği pekiştireceğini belirtti. KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı içerisindeki konumunun önemine işaret eden Başçeri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Türk dünyasının Doğu Akdeniz’deki uç beyliği olarak nitelendirdi.
Panel'de eğitim, ekonomi, ulaştırma, enerji, bilim ve teknoloji, savunma sanayisi, medya ve kültür başta olmak üzere Türk dünyasındaki mevcut iş birliği alanları değerlendirildi.
Ankara’da düzenlenecek TDT 13’üncü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne ilişkin beklentiler de ele alındı.