
27 Ocak 2026 15:36
Kazakistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nun girişimi ve Dünya Türk Ticaret Platformu (DUTİP) desteğiyle İstanbul’da düzenlenen ekonomi zirvesi, iki ülke arasındaki ticari bağları "stratejik ortaklık" seviyesinden "ortak üretim" seviyesine taşıdı.
200’den fazla iş insanı ve yatırımcının katıldığı etkinlikte, Türk şirketleri için Kazakistan’daki fırsat haritası çizildi.
Kazakistan’ın Yatırımcıya Sunduğu "Altın Fırsatlar"
Toplantıda yapılan detaylı sunumlarda, Kazakistan hükümetinin yabancı yatırımcılar için sağladığı devlet destekleri ve teşvik mekanizmaları ön plana çıktı. Özellikle ham madde ihracatından ziyade, katma değerli üretim ve kaynak dışı ihracat modellerine vurgu yapıldı.
İş Birliğinde Öne Çıkan 5 Stratejik Sektör:
Sanayi ve İmalat: Yerel üretim tesislerinin kurulması.
Lojistik: Orta Koridor üzerinden küresel ticaret ağlarına entegrasyon.
Tarım-Sanayi Kompleksi: Modern tarım teknolojileri ve gıda işleme.
Ticaret: Karşılıklı mal değişim hacminin artırılması.
Turizm: Sürdürülebilir turizm projeleri ve altyapı yatırımları.
"Pratik Diyalog, Başarının Anahtarıdır"
Kazakistan'ın İstanbul Başkonsolosu Nuriddin Amankul, iki ülke arasındaki ilişkilerin istikrarlı büyümesine dikkat çekerek, Kazakistan'da iş yapma ikliminin Türk girişimciler için en elverişli döneminde olduğunu belirtti.
Amankul, "İş çevreleri arasındaki doğrudan temas, sadece ticaretin değil, uzun vadeli güvenin ve ortak geleceğin de temelidir," dedi.
1500 Şirketin Gözü Kazakistan’da
Dünya Türk Ticaret Platformu Başkanı Ahmet Ortatepe, Türk iş dünyasının Kazakistan’a olan ilgisinin hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu vurguladı.
Ortatepe, platform üyesi 1500’den fazla temsilcinin Kazakistan’ı sadece bir pazar olarak değil, bölgeye açılan stratejik bir üretim üssü olarak gördüğünü ifade etti.
B2B Görüşmelerle Somut Adımlar Atıldı
Etkinliğin son aşamasında gerçekleştirilen B2B (İşletmeden İşletmeye) görüşmeler, genel söylemlerin yerini somut iş anlaşmalarına bırakmasını sağladı. İmalat, lojistik ve hizmet sektörlerinden temsilciler, ortak girişim (Joint Venture) kurma ve yeni pazarlara birlikte açılma fırsatlarını değerlendirdi.
İstanbul’daki bu zirve, Kazakistan ve Türkiye arasındaki ekonomik ortaklığın sadece bir niyet değil, gerçek fırsatlar ve güçlü bir siyasi iradeyle desteklenen bir realite olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Anahtar Kelimeler: Kazakistan ve Türkiye arasında yeni yatırım, Dünya Türk Ticaret Platformu (DUTİP),