kuresel-baku-forumu-yeni-donem-mesajiyla-basladi

Küresel Bakü Forumu, "Yeni Dönem" mesajıyla başladı

Forum'un bu yıl ki konusu: "Geçiş Halindeki Bir Dünyada Anlaşmazlıkların Çözümü"

12 Mart 2026 10:52

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 13. Küresel Bakü Forumu’nun açılışında yaptığı tarihi konuşmada, Ermenistan ile ilişkilerde ticari sürecin başladığını müjdeledi.

Aliyev, petrol fiyatlarındaki dengesizlikten bölgesel güvenliğe kadar pek çok kritik konuda dünyaya seslendi.

Nizami Gencevi Uluslararası Merkezi tarafından Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in himayesinde düzenlenen 13. Küresel Bakü Forumu'nun bu yıl ki teması: "Geçiş Halindeki Bir Dünyada Anlaşmazlıkların Çözümü" 

Forum'un açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan’ın egemenliğini tam olarak geri kazanmasının ardından geçen 7 aylık süreci "adalet ve barışın zaferi" olarak nitelendirdi.

Ermenistan ile Ticaret ve Petrol İhracatı Başladı

Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenistan ile barışın sadece diplomatik metinlerde kalmadığını, somut adımların atıldığını şu sözlerle duyurdu:

Kısıtlamalar Kalktı: Ermenistan'a yönelik tüm kargo taşımacılığı kısıtlamaları kaldırıldı.

Enerji İhracatı: Azerbaycan, Ermenistan ile ticarete başlayarak komşu ülkeye en önemli petrol ürünlerinin ihracatını gerçekleştirmeye başladı.

Sahada Huzur: Sınırlarda artık silahlı çatışma veya kayıp yaşanmadığını vurgulayan Aliyev, "Barış burada, sahada hissediliyor." dedi.

Petrol Fiyatlarında "Denge" Çağrısı

Küresel enerji piyasalarındaki aşırı dalgalanmaya değinen Aliyev, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki benzeri görülmemiş artışın sadece tüketicilere değil, üretici ülkelere de zarar verdiğini savundu.

Aliyev, "Bu dengesiz fiyatların sadece ihracatçıların yararına olduğunu düşünmek yanlıştır. Biz daha öngörülebilir ve dengeli fiyatlardan yanayız." ifadelerini kullandı.

Uluslararası Topluma "Seçici Yaklaşım" Eleştirisi

Azerbaycan’ın 30 yıl boyunca topraklarının %20’sinin işgal altında kaldığını ve milyonlarca insanın etnik temizliğe maruz kaldığını hatırlatan Aliyev, uluslararası kuruluşları eleştirdi:

"Bugün uluslararası ilginin eksikliğinden muzdaripiz. Çatışmayla ilgilenmesi gereken bazı aktörlerin hâlâ seçici bir yaklaşım sergilediğine şahit oluyoruz."

"Güvenlik Olmadan Diğer Çabalar Anlamsızdır"

Bölgesel güvenliğin Azerbaycan için her zaman "birinci öncelik" olduğunu belirten Devlet Başkanı, güvenlik ve istikrar sağlanmadan ekonomik veya sosyal kalkınma çabalarının anlamsız kalacağını vurguladı. Egemenliğin yeniden kazanılmasının ardından geçen 7 aylık barış sürecinin, güçlü bir siyasi iradenin sonucu olduğunu belirtti.

Geniş Kapsamlı Gündem

Forum'un, dünyadaki mevcut krizlerin çözümü için önemli bir platform olduğunu söyleyen Aliyev, yapılacak görüşmelerin bölgesel ve küresel barışa katkı sağlayacağından emin olduğunu ifade ederek sözlerini tamamladı.

 

Anahtar Kelimeler: Küresel Bakü Forumu - İlham Aliyev - "Yeni Dönem" mesajı, 13. Küresel Bakü Forumu,

Diğer Haberler