turk-mutfaginin-asirlik-lezzetleri-turkmenistan-da-da-gorucuye-cikti

Türk mutfağının asırlık lezzetleri Türkmenistan’da da görücüye çıktı

Anadolu'nun köklü mutfak kültürü ve sıfır atık odaklı sürdürülebilir gastronomi mirası, “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabından seçilen özel menü ile misafirlere sunuldu.

22 Mayıs 2026 11:15

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde küresel ölçekte kutlanan Türk Mutfağı Haftası kapsamında, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta görkemli bir tanıtım ve tadım etkinliği gerçekleştirildi.

Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok’un ev sahipliğinde düzenlenen programa; Türkmenistan Kültür Bakanı Atageldi Şamuradov, Kazakistan’ın Aşkabat Büyükelçisi Nurlan Nogayev, yabancı misyon şefleri, diplomatlar, kamu kurumu temsilcileri, gastronomi uzmanları ve çok sayıda medya mensubu katıldı.

Büyükelçi Demirok: "Yemeklerimizle Tarihimizi ve Misafirperverliğimizi Paylaşıyoruz"

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Büyükelçi Ahmet Demirok, Türk mutfağının küresel bir marka haline geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Türk Mutfağı Haftası, Türkiye’nin gastronomi kültürünü dünyanın farklı coğrafyalarındaki insanlarla buluşturuyor. Türk diplomatik temsilcilikleri tarafından düzenlenen etkinlikler aracılığıyla dünyanın dört bir yanında yalnızca yemeklerimizi değil; asırlık tarihimizi, köklü misafirperverliğimizi ve kültürel değerlerimizi de paylaşıyoruz. Türk mutfağı, sadece yemeklerden ibaret olmayan güçlü bir mirastır."

Asırlık Reçetelerle 250 Seçkin Konuğa Ziyafet

Programda, Emine Erdoğan'ın öncülüğünde hazırlanan "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabından seçilen ve Türk gastronomi mirasının en seçkin örneklerini barındıran geniş bir menü ikram edildi.

Yaklaşık 250 özel misafirin ağırlandığı organizasyonda, Türkiye Büyükelçiliği Aşçısı Osman Karagöz menünün detaylarını ve gördüğü ilgiyi şu sözlerle aktardı:

"Bugün misafirlerimiz için tarhana çorbası, kuzu tandır, UNESCO tescilli keşkek, yaprak sarma, gavurdağı salatası, içli köfte, çiğ köfte ve çoban salatası hazırladık. Türk mutfağını önceden tanıyanlar buraya tekrar geliyor; ilk kez tadanlar ise lezzet profilimize hayran kalıyor."

Kazakistan Büyükelçisi Nogayev: "Dostane İlişkilerin En Güzel Göstergesi"

Türk dünyasından diplomatların da yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte konuşan Kazakistan’ın Aşkabat Büyükelçisi Nurlan Nogayev, Türk mutfağının birleştirici gücüne vurgu yaptı:

Zengin Kültürel Deneyim: "Türk mutfağı dünyanın en zengin ve en çeşitli mutfaklarından biri olarak kabul ediliyor. Burada sadece eşsiz tatları deneyimlemekle kalmıyoruz; aynı zamanda Türk dünyasının müziği ve derin kültürüyle de yeniden kucaklaşıyoruz."

Kardeşlik Mesajı: "Bu tür organizasyonlar, Türk devletleri arasındaki dostane ve kardeşçe ilişkilerin sahada ne kadar güzel bir göstergesi olduğunun kanıtıdır."

Lezzet ve Sanat Bir Arada

Gecede gastronomi diplomasisinin yanı sıra kültürel diplomasi de ön plandaydı. Türkmenistan Devlet Kültür Merkezi Mukamlar Köşkü sanatçılarının sahne aldığı etkinlikte, geleneksel ezgiler eşliğinde Türk ve Türkmen kültürünün ortak paydaları davetlilere aktarıldı.

Aşkabat’ta düzenlenen özel gece, Türk mutfağının sadece tadıyla değil, birleştirici gücüyle de hafızalarda yer edindi.

Anahtar Kelimeler: Türkiye mutfağı - Asırlık Tarifler - Aşkabat - Türkmenistan, "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabı,

Diğer Haberler