turkistan-da-iii-uluslararasi-maveraunnehir-den-anadolu-ya-islam-alimleri-sempo

Türkistan’da III. Uluslararası Maveraünnehir’den Anadolu’ya İslam Alimleri Sempozyumu düzenlendi

Türkiye’den 37, diğer ülkelerden ise 43 olmak üzere toplam 80 bilimsel bildirinin sunulduğu sempozyumda, Türk-İslam medeniyetinin temel taşlarını oluşturan başlıklar detaylıca ele alındı.

18 Ekim 2026 17:46

Kazakistan’ın manevi başkenti Türkistan, Maveraünnehir ve Türkistan bölgesinde yetişen İslam alimlerinin ilmi ve manevi mirasının ele alındığı uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yaptı.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Uluslararası Maveraünnehir’den Anadolu’ya İslam Alimleri Sempozyumu", ilim dünyasından yoğun ilgi gördü.

Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Hadis Tarihi Derneği iş birliğiyle Ahmet Yesevi Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen dev organizasyona 12 ülkeden seçkin bilim insanları katıldı.

12 Ülkeden 80 Bildiri Sunuldu

Türkiye’den 37, diğer ülkelerden ise 43 olmak üzere toplam 80 bilimsel bildirinin sunulduğu sempozyumda, Türk-İslam medeniyetinin temel taşlarını oluşturan şu başlıklar detaylıca ele alındı:

  • Türkistan’da İslam felsefesi ve Farabi’nin mirası
  • Hoca Ahmet Yesevi’nin hikmet öğretisi
  • Maveraünnehir hadis geleneği ve Maturidi düşüncesi
  • İslam hukuku ve Türk-İslam medeniyetinde siyasi ahlak

"Ortak İlim Mirasımız Tüm Türk Dünyasının Değeridir"

Sempozyumun açılışında konuşan Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Rektörü Janar Temirbekova, Türkistan’ın yüzyıllar boyunca ilim, kültür ve manevi değerlerin kesişim noktası olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Bu topraklarda gelişen ilmi ve manevi gelenek, bütün Türk dünyasının ortak mirasıdır. Bugün 12 ülkeden bilim insanının katılımı, ortak mirasımıza duyulan uluslararası ilginin en somut göstergesidir."

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Peyami Battal ise konuşmasında Hoca Ahmet Yesevi ve Farabi gibi büyük düşünürlerin fikir dünyasının ve kültürel miraslarının genç kuşaklara aktarılmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekti.

Programın açılış oturumunda ayrıca Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Hadis Tarihi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar ile Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ferhat Gökçe de birer konuşma yaparak köklü ilim geleneğinin önemini dile getirdi.

Uluslararası sempozyum, sunumların tamamlanmasının ardından gerçekleştirilen genel değerlendirme ve kapanış oturumuyla sona erdi.

Anahtar Kelimeler: Türkistan III. Uluslararası Maveraünnehir’den Anadolu’ya İslam Alimleri Sempozyumu,

Diğer Haberler