bdt-disisleri-bakanlari-konseyi-toplandi

BDT Dışişleri Bakanları Konseyi toplandı

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Bağımsız Devletler Topluluğu Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katıldı.

13 Mayıs 2020 15:31

Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov’un dönem başkanlığında gerçekleştirilen Video konferans toplantısında COVİD-19 salgınıyla mücadele ve küresel salgının, olumsuz ekonomik ve insani sonuçlarının üstesinden gelmede işbirliği konuları değerlendirildi.

Bağımsız Devletler Topluluğu'nun salgınla mücadele amaçlı ortak çabaların tartışıldığı toplantıda, işbirliği için etkili araçların oluşturulmasının önemi üzerinde duruldu. Bakan Meredov, bilimsel diplomasi alanında deneyimli bilim adamları ile tıp uzmanları arasında gerekli ilişkilerin kurulmasının uygun olduğunu vurguladı.

Toplantıda BDT ülkelerinin başta BM, AGİT AB AGİK ve DSÖ olmak üzere uluslararası kuruluşlarla işbirliğinin yanı sıra üye ülkelerdeki kurumlar arasında işbirliği öncelikleri ayrıntılı olarak tartışıldı. Bu bağlamda, özellikle uyuşmazlıkların ve çatışmaların çözümünde karşılıklı güvene dayalı ilişki kültürünün güçlendirilmesinin önemi vurgulandı.

Toplantıya  katılan Bakanlar, aynı zamanda, ekonomi, enerji, bilim, eğitim, kültür ve gençlik politikaları ile ulusal ekonomilerin kilit sektörlerinde, ileri teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması da dahil olmak üzere ortaklıkların genişletilmesine yönelik konularda görüş alışverişinde bulundular.

 

 

Anahtar Kelimeler: bdt, toplantısı, türkmenistan, özbekistan, kovid-19,

Diğer Haberler