kazakistanda-ohal-sona-erdi

Kazakistan'da OHAL sona erdi

Kazakistan'da 16 Mart'ta uygulanan olağanüstü hal (OHAL) rejimi 2 kere uzatılmasının ardından 56. gününde sona ererken, karantina rejimi devam ediyor.

11 Mayıs 2020 12:19

Kültürel, spor ve diğer toplu etkinlikleri düzenleme yasağının sürdüğü ülkede alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro, fuar merkezleri, dini kurumlar ve diğer kalabalık yerler çalışmayacak, uzaktan eğitim devam edecek.

Başkent Nur Sultan'da toplu taşıma araçlarının ne zaman çalışacağına ilişkin OHAL Devlet Komisyonunca karar alınması bekleniyor.

Mayısın başında bazı şehirler arasında başlatılan iç hat uçuşlarda yolcuların yanında Kovid-19 test sonuçlarının negatif olduğunu gösteren belge taşıması şartı bugün itibarıyla kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başkent Nur Sultan ve Almatı'da salgın durumunun istikrarlı olduğunu ancak Karaganda, Akmola, Kızılorda, Türkistan ve Cambıl eyaletlerinde Kovid-19 hasta sayısının arttığını belirtti.

Tokayev, karantina sürecinde vatandaşlardan evde kalmalarını isteyeceklerini söyledi.

Kovid-19 ve bunun gibi virüslerin tek seferlik olmadığına dikkati çeken Tokayev, "Bunun için sadece uygulama açısından değil bilimsel açıdan da sürekli hazır olmalıyız. Hükümet, bilim adamları ve uzmanların katılımıyla biyolojik güvenlik konseyi oluşturmalı." dedi.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Kovid-19 vaka sayısı 62 artarak 5 bin 138'e, iyileşenlerin sayısı da 40 artarak 941'e yükseldi.

Vaka sayısının nisanın ortasında zirve noktayı geçmesiyle 27 Nisan'da depolama, tarım, otomobil, inşaat ve finans alanında faaliyet gösteren işletmelerin faaliyetine sıhhi kurallara sıkı şekilde uyulması şartıyla izin verilmişti.

Kuaför salonları, sağlık merkezleri, diş klinikleri, emlak, reklam, sigorta şirketleri, noter, döviz, küçük finans kuruluşları, bilgi teknolojisi şirketleri ve halka hizmet merkezleri de 4 Mayıs'ta çalışmaya başlamıştı.

Ülkede virüsten 31 kişi hayatını kaybetmişti.

Anahtar Kelimeler: kazakistan, ohal, kalktı, kovid-19,

Diğer Haberler